Історико-краєзнавча пізнавальна зустріч

«Вулиці Мелітополя з християнськими назвами»

в рамках лекторію «З нами – наша історія!»

 

8 червня 2017 року до музею завітали гості з Територіального центру соціального забезпечення Мелітопольської міської ради на  історико-краєзнавчу пізнавальну зустріч «Вулиці Мелітополя з християнськими назвами»  в рамках лекторію «З нами – наша історія!».Присутні дізнались про історію нових назв вулиць, історію самих вулиць, визначних пам’яток архітектури, важливих об’єктів, видатних персоналій, які на них мешкали.

  1. Соборна площа – площа в історичному центрі Мелітополя, на перетині вулиць Олександра Невського і Університетської. Відомо, що на початку ХХ ст. навколо собору Олександра Невського – головної християнської святині Мелітополя – було дві площі. Найперша з знайдених згадок про площі відноситься до 10 травня 1895 року. Тоді площа називалася Базарною, а Соборна перебувала з того боку, де зараз магазин АТБ.
  2. Петропавловская вулиця та провулок Петропавлівський. Починається з Петропавлівського провулка, перетинає вул. Чернишевського, І. Стамболі і доходить до Моторного заводу і кута М. Грушевського, далі окремою ділянкою до вул. Олександра Невского.

Згадується  ще 14 лютого 1897 р. З 25 жовтня 1921 року називається форштадт Урицького (форштадт – поселення, що знаходиться поза містом або фортеці, передмісті).

З 2016 року відновлено історичну назву – Петропавлівська. Петропавлiвський провулок йде від вулиці Героїв України до вулиці Пасова.

  1. Монастирська вулиця – названа на честь монастиря Святого Сави Освяченого. Починається від проспекту Богдана Хмельницького. Перетинає вулиці Грецьку (колишня Пахомова), Пасова, Азовський провулок, вулицю Вакуленчука, провулки Зелений, Південний, Седовцев і Зелену вулицю. На перехресті з Річковим провулком переходить в вулицю Павла Сивицького (колишняТельмана).
  2. Покровська вулиця до революції згадується як Федорівська. З 25 жовтня 1921 року – вул. Луначарського. Перша ділянка починається від вулиці Дмитра Донцова, перетинає вулиці Староміську, Олександра Невського, Михайла Грушевського, Гетьмана Сагайдачного, Чернишевського, проспект Богдана Хмельницького і закінчується за перехрестям з Волинським провулком.

Друга ділянка Покровської вулиць відділена від першої на 900 метрів і починається від вулиці Воїнів-Інтернаціоналістів, перетинає вулицю Олександра Чигрина і закінчується перехрестям з непарною стороною Лінійної вулиці.

 

Зустріч підготували та провели співробітники музею Олександр Чухраєнко та Оксана Беца. Окрема вдячність за допомогу в пошуку матеріалів Валерію Сакуну, члену ГО «Спілка краєзнавців Мелітопольщини».

 

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА

1 березня 2016 року в Мелітопольському міському краєзнавчому музеї пройшло підсумкове засідання комісії з питань ліквідації символів авторитаризму і повернення історичних назв, на якому був затверджений варіант нових назв вулиць, в тому числі і християнських.

Від імені православної пастви і духовенства було висловлено подяку меру міста Сергію Мінько, депутатам міської ради, голові і членам комісії з перейменування вулиць, співробітникам краєзнавчого музею, краєзнавцям і всім хто долучився і сприяння в цьому важливому для нашого міста вирішенні.

 

В Мелітополі перейменуванню підлягли 87  вулиць, майданів та провулків. З метою популяризації історії рідного міста та згіднорешення Виконавчого комітету Мелітопольськоїміської ради , Запорізької ради від 23.06.2016р. №114/2 «Про затвердження перелікувулиць, проспектів, бульвару, шосе, провулків, майданів, проїздів у містіМелітополі та втрату чинност ірішенняВиконавчого комітету Мелітопольської міської ради від 09.06.2016 р. № 105/2» Мелітопольський міський краєзнавчий музей розпочав серію заходів про історію нових назв вулиць, об’єднавши їх в лекторій «З нами – наша історія!».

Від admin