Козацтво – це унікальне явище в Східній Європі, яке не зустрічається більше ніде у світі. Родина козацтва – пониззя Дніпра. На островах цієї багатоводної річки були розташовані перші Січі – зміцнення козацьких військ.
Гетьмани України були відомі далеко за межами своїх земель. Про подвиги козацтва в боротьбі з Османською імперією пам’ятають у багатьох країнах Західної та Східної Європи.

Історія виникнення козацтва

гетьмани України

Саме поняття «козак” не слов’янського походження. Його відносять до тюркського або турецької мови. Означає воно «страж», «вільна людина». Перші звістки про козацтво датуються 15 століттям. У скарзі кримського хана литовському князю згадуються люди, які в гирлі Дніпра між Черкасами і Києвом розбивали турецькі кораблі.

Після цього в документах і літописах усе частіше згадуються козаки як войовничі групи, які жили своїм укладом. Їх кількість з кожним разом зростала за рахунок «уходників». Так називали закріпачених селян, які не мали своєї землі і в пошуках кращого життя йшли на малозаселені землі лісостепової смуги сучасної України.

Пізніше вони створять власну державу Війська Запорозького. Така назва пов’язана з тим, що козаки селилися за порогами Дніпра. Саме там вони створювали свої укріплення і боролися з набігами татар. Очолювали їх гетьмани України.

Створення першої козацької Січі

перший гетьман України

Перші гетьмани України (кошові отамани) маловідомі. Зі створенням ж першої Січі пов’язане ім’я князя Дмитра Вишневецького (1550-1563), який у фольклорі згадується під прізвиськом Байда. Відомо, що він був з родини землевласників Волині.

Він зібрав в 1553 році групу козаків з 300 чоловік і вирушив за пороги Дніпра на боротьбу з татарами, які спустошували землі та тримали в страху нечисленне населення прикордонних територій.

На острові Мала Хортиця була створена перша Січ. Татари кілька разів намагалися знищити це зміцнення. Це їм вдалося в 1557 році. Князь Вишневецький був змушений покинути Січ. Однак він не припинив боротьбу з татарами.

Смерть першого гетьмана оповита безліччю легенд. Відомо, що він був схоплений турецьким військом в 1563 році в Молдавії. Його доставили в Стамбул (Царгород), де він був убитий. Його підвісили за металевий гак над морем.

Деякі легенди стверджують, що Байда дуже вразив турецького султана і той запропонував йому прийняти іслам, взяти в дружини його дочка і стати кращим воїном. Але козак відмовився і образив прилюдно віру султана і всю його сім’ю. За це і був страчений перший гетьман України.

Перші “реєстри” козаків

Оскільки козацтво збільшувалася в чисельності та володіло особливою військовою організацією, воно ставало серйозною загрозою не тільки для набігаючих татар, але й для Польського королівства. Саме він володіло українськими землями після підписання з Литовським князівством Люблінської унії в 1569 році.

Щоб контролювати цю військову міць, необхідно було підпорядкувати козаків собі. Таку спробу зробив Жигмонт Август. Він запропонував 300 козакам увійти в «реєстр» і отримувати від короля певну плату за службу. На чолі реєстрових козаків були гетьмани України. Проте така кількість є незначною частиною тих, хто вважав себе запорізькими козаками.

Значення гетьмана у Війську Запорізькому

Адміністративно-політичним центром Січ стала до 16 століття. Вся повнота влади в козацькому влаштую належала Січової раді. Кожен козак мав право голосу.

Гетьмани України
Управління Запорізькою Січчю
Січова Рада Проводила внутрішню і зовнішню політику, оголошувала війну, укладала мир, чинила суд, працювала з посольствами.
Гетьман (кошовий отаман) Вища військова, адміністративна, судова влада. Під час війни його влада необмежена, в мирний час всі його рішення узгоджувалися з Січової радою.
Військовий писар Керівництво січової канцелярією, дипломатичне листування і вся документація.
Військовий суддя Суд, виконання законів.
Військовий осавул Помічник гетьмана у військових та адміністративних справах.

З таблиці ясно, що вся повнота влади належала Січової раді. Гетьмани України були обмежені у своїх рішеннях. До того ж їх посада була виборною, вона не переходила у спадок. При необхідності кошового отамана могли змінити.

Найвідоміші гетьмани

Козацтво існувало з 15 століття. За цей час на Січі було обрано безліч гетьманів та кошових отаманів. Всі вони зіграли свою роль в історії. Однак найбільш відомими є наступні гетьмани України.

Список представлений в хронологічному порядку їх правління:

  1. Дмитро Вишневецький (Байда).
  2. Петро Конашевич (Сагайдачний).
  3. Богдан Хмельницький.
  4. Іван Мазепа.
  5. Кирило Розумовський.

Кожному з них слід присвятити окрему книгу. Про першого представника списку згадувалося вище.

Петро Конашевич (1614-1622)

гетьман України Сагайдачний

Його ім’я пов’язане з епохою героїчних походів козаків проти Османської імперії. У цей час запорожці здійснили безліч морських набігів на турецькі галери. Вони визволяли полонених і грабували захоплені судна.

Відомо, що Петро Конашевич народився в селі Кульчиці (сучасна Львівська область) в родині дрібного українського землевласника. Освіту він здобув в Острозькій академії та Львівській братській школі.

Його прізвисько пов’язане з назвою цибулі та сагайдака для стріл – сагайдак. Завдяки майстерності влучно стріляти з лука його і прозвали Сагайдачний.

Перемога в Хотинській битві 1621 принесла гетьману славу і смерть. Ця битва вирішила результат турецько-польської війни. Крім цього, вона показала, що перемогти османське військо можливо, і зупинила подальший захоплення європейських держав ісламським світом. Розлючені від поразки яничари вбили власного султана, що призвело до подальшого занепаду Турецької імперії.

Важко поранений, він помер через кілька місяців у Києві як найбільший гетьман України. Сагайдачний все своє майно розділив між дружиною і братніми школами.

Богдан Хмельницький (1648-1657)

гетьмани України список

Народився в 1595 році в сім’ї козацького сотника. Він також брав участь у турецько-польській війні. У ній був убитий його батько. Самого ж Хмельницького схопили турки і відправили до Константинополя, де він провів у полоні два роки.

Після безлічі вдалих морських походів проти турків він був призначений сотником. Богдан Хмельницький з козаками брав участь у війні з Іспанією на боці Франції в 1646 році. Завдяки ним була взята фортеця Дюнкерка.

Хмельницький став тим, хто підняв національно-визвольне повстання на українських землях проти польського всевладдя, яке охопило всі верстви населення. Було створено козацьку державу, яке вело зовнішню політику з багатьма країнами. У своїй політиці гетьман шукав союзників з різних сторін: серед Кримського ханства, Московського царства, країн Європи. Свій вибір він зупинив на співпраці з Росією, який затвердив з усім Військом Запорозьким на Переяславській раді.

Помер Богдан Хмельницький в 1657 році. Після цього на українських землях почався період Руїни (розрухи). Гетьманщина, як і всі українські землі, буде поділена між Польщею і Росією на Правобережну і Лівобережну відповідно. У кожній з частин вибираються свої гетьмани України. Список козацьких ватажків з цього часу збільшується вдвічі.

Іван Мазепа (1687-1708)

мазепа гетьман України

Найбільш суперечливою особистістю серед гетьманів є Іван Мазепа. Його розум, освіченість, вміння маніпулювати людьми дозволили йому бути гетьманом Лівобережної України більше 20 років.

Народився він в 1639 році, отримав гарну освіту, був на службі у польського короля, пізніше у гетьмана Правобережної України Петра Дорошенка. При виконанні завдання він був схоплений і переданий в полон Лівобережному гетьманові, проте зміг закріпитися в нових умовах.

Він знайшов спільну мову з Петром Великим, отримував від нього в дар землі і був одним з найбагатших людей Європи. Багато коштів він жертвував на розвиток освіти, будівництво православних храмів. Стиль цих будівель з часом віднесуть до мазепевскому або козацькому бароко.

Під спалахнула Північній війні Іван Мазепа (гетьман України) переходить на бік Швеції. Однак він не отримав підтримки всього козацтва і зазнав поразки в Полтавській битві 1709 року. Разом зі шведським королем Карлом Мазепа сховався в Молдавії, де й помер у тому ж році у віці 70 років.

Його вчинок в радянський час розглядався виключно як зрада. Сучасні українські історики схиляються в бік того, що Іван Мазепа, насамперед, захищав інтереси свої та Гетьманщини.

Кирило Розумовський (1750-1764)

останній гетьман України

Останній гетьман України – Кирило Розумовський. Він був освіченою молодою людиною, якого призначили керувати Гетьманщиною в 22 роки. Вибір був пов’язаний з тим, що його старший брат Олексій був фаворитом російської імператриці Єлизавети.

Він не був схожий на колишніх кошових отаманів і більшу частину часу проводив у Санкт-Петербурзі. Однак період його правління по праву вважається «золотою осінню» Гетьманщини.

З приходом до влади Катерини Другої все змінюється і в 1764 році останній гетьман України зрікається булави. Частина козацтва стала Військом вірних козаків, пізніше Чорноморським, а ще пізніше Кубанським козацьким військом. Ті, хто не скорилися, перейшли на бік турецького султана і заснували Задунайську Січ.

сурма

Від admin