Розгорнулася запекла дискусія про роль в історії сталінського генерала Ватутіна, на совісті якого  смерть мінімум півмільйона українців, спішно мобілізованих і втоплених при форсуванні Дніпра. І значення прикладу Романа Шухевича, який поклав життя за Україну. Враховуємо реакцію деяких закордонних політиків… Публікація з Експресу. Висновки кожен робить самостійно.

Кияни достроково завершили збір потрібної кількості підписів (10 тисяч) за ініціативу повернення проспекту Ватутіна історичної назви. Таке звернення було розміщено на сайті Київської міської ради 2 червня у відповідь на прийняте напередодні рішення про перейменування проспекту Ватутіна в проспект Шухевича.

Ініціатором збору підписів виступила киянка Олена Бережна. У тексті свого звернення вона, зокрема, вона зазначила, що “завдяки генералу Ватутіну в 1943 році Київ був звільнений від німецько-фашистських загарбників. Генерал Ватутін помер і похований у Києві – місті, яке він звільняв.”

“Шкода, що в столиці досі не можуть адекватно оцінити заслуги Миколи Ватутіна і Романа Шухевича. Зрештою, їх навіть порівнювати не можна, — говорить Експрес онлайн Олександр Палій, історик, кандидат політичних наук. — Сподіваюся, що кияни поступово це почнуть розуміти”.

Історик нагадує, що Ватутін – простий генерал, яких у радянській армії було безліч. Росіянин, серед “заслуг” якого – так звана варварська мобілізація на території України , коли 16-літніх хлопців, непідготовлених, ненавчених, без зброї, кидали на прорив німецької лінії оборони.

Тобто фактично йдеться про масове вбивство.

“Натомість, Роман Шухевич — це героїчна постать, яка займалася організацією українського збройного опору. Така боротьба була дуже складною, доводилося змінювати союзників. Але всі його дії були з однією метою – здобути незалежність України. Мусимо набратися терпіння і чекати, коли кияни прозріють”, – резюмував Олександр Палій.

Ірина ЛОПУХ
http://expres.ua/

Від admin