Музей діє за легендарною адресою: Київ, Хрещатик,26. Саме тут розташовані редакції Українського радіо, що майже вік мовить на всю Україну і світ.

Експозиція створена силами журналістів-ентузіастів. Розповідає про історію і людей Національної радіокомпанії України.

Студенти університету “Україна” побували і в музеї, і на радіостанції.

Лише одна кімната – а як багато там всього… Нам пощастило з “екскурсоводами” – режисер Володимир Іванович Колосок та відомий радіожурналіст, член Наглядової Ради Суспільного мовлення В`ячеслав Козак, із таким захопленням розповіли про радіожурналістику, що мало не половина нашої групи вирішила спробувати себе на радіо!

Я намагався дізнатися більше про багату історію Українського радіо. В інтернеті майже нема. Тільки Вікіпедія, та коротка довідка на сайті станції:

Українське радіо – найстаріше в нашій державі. Уперше воно вийшло в ефір 16 листопада 1924 р. Мовлення велося з тодішньої столиці – Харкова. О 19.00 з рупорів пролунало: «Алло, алло, алло! Говорить Харків, говорить Харків, говорить Харків! Усім, усім, усім! Працює перша в Україні радіотелефонна станція!» До слухачів звернулися Голова ВУЦВК Г.Петровський та керівник уряду республіки В.Чубар. Після чого прозвучав і був прийнятий у міських клубах концерт державного музичного квартету імені Вільома і радіожурнал «Пролетар», загалом – менше години ефіру.

Саме на честь цієї події 1994 року 16 листопада в Україні проголошено Днем працівників радіо, телебачення та зв‘язку.

Нині передачі Українського радіо транслюються на трьох внутрішніх каналах та одному міжнародному. Мовлення здійснюється українською, російською, англійською, німецькою та румунською мовами.

Перший канал Українського радіо (УР–1) складається з інформаційно-музичних блоків, інформаційних програм і випусків, що висвітлюють найважливіші події в Україні та за кордоном, передач на громадсько-політичні, соціально-економічні теми, літературно-художніх, музичних програм, передач для дітей та юнацтва.

Другий канал – «Промінь» – молодіжний інформаційно-музичний канал блокового типу. Висвітлюються актуальні теми політики, економіки, культурно-мистецького життя, знайомить із сучасною українською та зарубіжною естрадою, а також з класикою, джазом та альтернативною музикою.

Третій канал – “Радіо “Культура” – середовище високої духовної культури для якнайширшої аудиторії слухачів. “Радіо “Культура” – це культурологічні, літературно-публіцистичні, театральні, літературно-художні, літературно-розважальні, а також авторські передачі відомих діячів культури і мистецтва.

Всесвітня служба радіомовлення України – канал інформування світової громадськості про внутрішню і зовнішню політику України, задоволення духовних потреб численної української діаспори та піднесення міжнародного авторитету нашої держави.

До складу Українського радіо також входить низка власних художніх колективів, що мають велику творчу біографію.

Українського радіо має також потужний художній фонд – понад сто тисяч фонограм, які стали вагомою складовою національного культурного надбання.

Українського радіо має у своєму розпорядженні сучасну технічну базу для підготовки і видачі програм до ефіру, модернізує апаратно-студійні комплекси, впроваджуючи сучасні цифрові технології.

Можливо, дослідникам української журналістики, як і керівникам УР варто опублікувати більше матеріалів про різні періоди Українського радіо? Зробити більш сучасний музей, як це змогли їх колеги з Першого Національного! І в холі на вході чимало вільного місця на стінах – можна і там розгорнути якусь експозицію…

Адже, розповісти є про що! Є чим пишатися!

Всім студентам-журналістам рекомендую відвідати і музей і редакції Українського радіо!

Тут дійсно суперові люди і взагалі – класно!

Ростислав Тригуб, студент університету “Україна”

dscn9730

dscn9816

dscn9720

dscn9723

dscn9725

dscn9732

dscn9735

dscn9743

dscn9766

dscn9776

Від admin

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *