Генеральна прокуратура України оприлюднила повний звіт про результати розслідування Іловайської трагедії. Як зазначили у відомстві, звіт уже переданий до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Головна військова прокуратура продовжує здійснювати досудове розслідування за фактом ведення Російською Федерацією агресивної війни проти України, що спричинило загибель людей та інші тяжкі наслідки.

У зазначеному провадженні, окрім іншого, досліджуються обставини Іловайської трагедії, а також причини і наслідки, через які сталися ці події.

Для повноти слідства і професійної оцінки питань застосування і взаємодії сил і засобів, залучених до проведення АТО в Донецькій і Луганській областях, обгрунтованості прийняття управлінських рішень під час планування і проведення бойових операцій, у тому числі в серпні 2014 року в районі Іловайська (Донецька обл.), були проведені дві комплексні комісійні судові військові експертизи, до яких було залучено 31 досвідченого експерта і фахівця у військовій сфері.

Зібраними доказами і експертизами встановлено, що з травня до липня 2014 року силами АТО були проведені успішні операції зі звільнення населених пунктів Донецької і Луганської областей від терористичних організацій ДНР і ЛНР.

Одинадцятого серпня 2014 року керівництвом АТО був виданий наказ, на виконання якого командуванням сектору “Б” був розроблений задум, одним із завдань якого було блокування силами ЗС України незаконних збройних формувань і зачистка від них м. Іловайськ. До бойової операції були залучені сили окремих добровольчих батальйонів.

Відповідно до зазначених наказу і задуму, які були цілком обгрунтовані, передбачалося взяття м. Іловайськ разом з контролем північних околиць м. Макіївка, що мало б привести до встановлення контролю над шляхами постачання й надалі дозволяло б оточити і звільнити м. Донецьк від терористів.

З огляду на суттєві успіхи наших військ, щоб уникнути поразки зазначених терористичних організацій, у третій декаді серпня 2014 року керівництвом ЗС РФ було організоване пряме вторгнення регулярних російських підрозділів на територію Донецької області з одночасними артилерійськими обстрілами позицій ЗС України з Росії.

Наймасштабніше вторгнення відбулося вночі з 23 на 24 серпня 2014 року. Сили вторгнення ЗС РФ складалися з дев’яти батальйонно-тактичних груп: 3,5 тис. військовиків особового складу; до 60 танків; до 320 БМД (БМП), до 60 знарядь; до 45 мінометів; 5 ПТРК.

З метою введення в оману і подальшого віроломного вбивства українських військовослужбовців на російській військовій техніці були завчасно зняті чи замасковані тактичні знаки і нанесені розпізнавальні позначки українських підрозділів, що заборонено ст. 37 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 12.08.1949 (Протокол I) від 08.06.1977.

Згідно з отриманими під час розслідування даними Служби безпеки України, розвідувальних органів і Об’єднаного штабу АТО, критичне співвідношення військових сил України в районі м. Іловайськ з підрозділами ЗС РФ і представниками терористичних організацій ДНР і ЛНР становило: особовий склад – 1 до 18; танки – 1 до 11, бронетехніка – 1 до 16; артилерія – 1 до 15, “Гради” – 1 до 24.

У той же час угруповання ЗС РФ уздовж східної ділянки державного кордону України налічувало 35 батальйонно-тактичних і ротно-тактичних груп; щонайменше 45 100 військовослужбовців; до 160 танків; 1360 БМП (БТР), 350 од. артилерії; 130 од. реактивних систем залпового вогню; 192 бойових літаки; 137 вертольотів.

З огляду на реальну загрозу вторгнення уздовж усього російсько-українського кордону Збройні Сили України фактично не мали достатньої кількості сил для збільшення контингенту військ на донецькому напрямку і одночасного забезпечення оборони інших ділянок державного кордону.

У результаті раптового вторгнення 24-25 серпня 2014 року регулярних підрозділів збройних сил РФ і їхнього маршу в напрямку м. Іловайськ батальйони МВС України “Дніпро-1”, “Миротворець”, “Світязь”, “Херсон”, “Івано-Франківськ”, з Нацгвардії “Донбас” і сили сектору “Б” потрапили в оточення значно перевершуваних за чисельністю сил противника.

З огляду на критичність ситуації командуванням сил АТО було визначене основним завданням збереження життя українських воїнів. З цією метою були розпочаті переговори між керівником АТО Віктором Муженком і представниками ГШ ЗС РФ (заступником очільника ГШ ЗС РФ Миколою Богдановським), а також на рівні керівництва сектору “Б” і підрозділів ЗС РФ про надання гарантії безпечних гуманітарних коридорів для виходу з оточення військовослужбовців ЗС України та інших військових формувань України.

Слідством доведено, що протягом 26-28.08.2014 тільки між керівником АТО Муженком і заступником очільника ГШ ЗС РФ Богдановським відбулися 12 телефонних розмов, за результатами яких російська сторона надала гарантії безпечного виходу українських військових з оточення в небойовому порядку по узгодженим маршрутам.

Додатковою гарантією безпечного виходу мали стати три захоплених у полон російські десантники, щодо яких була домовленість передати їх представникам збройних сил РФ після виходу з оточення.

У той же час слідством точно встановлено, що під час переговорів представники ЗС РФ навмисне затягували час для облаштування тактично вигідних вогневих позицій по маршруту руху сил АТО.

Двадцять дев’ятого серпня 2014 року після безпосередньої вказівки і за наказом командування генерального штабу ЗС РФ російські військовослужбовці впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових заразом з трьома полоненими російськими десантниками

За таких обставин було скоєне віроломне вбивство 366 українських вояків, 429 – отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 – потрапили в полон. Збройні Сили України зазнали значних втрат озброєння і військової техніки на суму майже 300 млн грн

Для об’єктивності розслідування судовими експертами були досліджені питання впливу на рівень боєздатності сил АТО внаслідок залучення військовослужбовців і техніки ЗС України для участі у військовому параді 24.08.2014 у м. Києві з нагоди 23-ї річниці Дня незалежності України.

Встановлено, що проведення військового параду жодним чином не вплинуло на рівень боєздатності сил АТО, оскільки до нього були залучені підрозділи, які майже повністю комплектувалися за рахунок військовослужбовців строкової служби і курсантів військових навчальних закладів, не мали необхідного рівня готовності до виконання завдань, а тому не могли залучатися до проведення антитерористичної операції.

Дослідження обставин Іловайської трагедії в цілому завершене. У той же час кінцеве процесуальне рішення в кримінальному провадженні буде прийняте після забезпечення виконання вимог ст. 2 Кримінального процесуального кодексу України щодо повного і неупередженого розслідування (завершення всебічних допитів кожного українського військовослужбовця за відомими їм обставинам Іловайської трагедії, а також вчинення підрозділами ЗС РФ військових злочинів – віроломного вбивства українських військових під час їхньог виходу з оточення, ненадання медичної допомоги пораненим і залишення їх у безпорадному стані, розстріл полонених, жорстоке поводження з ними тощо), а також притягнення до кримінальної відповідальності всіх винних осіб.

Згідно з висновками експертів і з комплексу інших отриманих доказів, єдиним фактором, який знаходиться в безпосередньому причинно-наслідковому зв’язку з Іловайською трагедією, є військова агресія збройних сил Російської Федерації у вигляді прямого вторгнення на територію України і подальше вчинення військовими країни-агресора військових злочинів.

За результатами слідства і на підставі зібраних доказів повідомлено про підозру першому заступнику очільника ГШ ЗС РФ Богдановському в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 2 ст. 437 (ведення агресивної війни), ч. 2 ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством) КК України. Зазначений чиновник безпосередньо здійснював командування з контролем підрозділів ЗС РФ під час їхнього вторгнення на територію України в серпні 2014 року і спільно з іншими особами організував віроломне вбивство українських воїнів у м. Іловайськ.

Окрім того, за результатами розслідування агресивної (гібридної) війни РФ проти України, загалом на цей час притягнуті до кримінальної відповідальності за вчинення зазначених злочинів 89 осіб, у тому числі 43 громадянина РФ, серед яких 20 посадових осіб, у тому числі 11 осіб із числа керівництва ЗС РФ (міністр оборони РФ Сергій Шойгу, його перший заступник – очільник ГШ ЗС РФ Валерій Герасимов, і ще дев’ять генералів). Зазначені особи оголошені в розшук, судом наданий дозвіл на їхнє затримання.

До суду направлений 41 обвинувальний акт щодо 45 осіб. Вироками українських судів 25 осіб уже засуджені, у тому числі дев’ять громадян РФ, у тому числі троє військовослужбовців ЗС РФ.

Під час розслідування були допитані понад 1,5 тис. постраждалих і понад 2,2 тис. свідків, було проведено понад 1870 судових експертиз (судово-медичні, криміналістичні, військові, фоноскопічні, лінгвістичні та інші).

Були отримані і враховані понад 100 тис. од. речових доказів (у тому числі захоплені під час проведення антитерористичної операції зброя і боєприпаси, які поставлялися терористам Російською Федерацією).

Обсяг матеріалів кримінального провадження становить понад 1,1 тис. томів (з них понад 550 мають гриф “Таємно” і “Цілком таємно”).

Згідно з результатами слідства і висновками судових експертиз були встановлені ключові фактори, на тлі яких відбулися вторгнення підрозділів ЗС РФ і подальша російська окупація окремих районів Донецької і Луганської областей:

  1. Низький рівень боєготовності і боєздатності Збройних Сил України. Для встановлення наявності порушень, допущених за час перебування на посаді президентом України Віктором Януковичем, керівництвом Міністерства оборони України і командуванням Генерального штабу ЗС України в період 2010-2014 років, пов’язаних зі зниженням боєготовності і боєздатності Збройних Сил України, неналежною оцінкою військово-політичної і військово-стратегічної обстановки навколо України, що додатково відображено в кримінальному провадженні шляхом проведення додаткових судових комплексних військових експертиз.
  2. Численні факти дезертирства, самовільного залишення місць несення військової служби і невиконання наказів начальників серед особового складу в українській армії в той період.
  3. Окремі помилки керівництва АТО під час планування і проведення військових операцій, які не перебувають у прямому причинно-наслідковому зв’язку з настанням тяжких наслідків – загибель українських військових і втрата озброєння і військової техніки (детальний аналіз цієї обставини наданий комплексною експертизою, доступ до якої наданий усім народним депутатам України, які мають допуск до державної таємниці).

Згідно з висновками експертів, настання тяжких наслідків у вигляді загибелі українських військовослужбовців і втрати озброєння і військової техніки в районі Іловайська (Донецька обл.) знаходиться в безпосередньому причинно-наслідковому зв’язку з діями ЗС РФ, якими 23-24.08.2014 були здійснені віроломне вторгнення на територію Донецької області і віроломне вбивство українських воїнів.

Необхідно зазначити, що під час слідства тільки в період 2016-2017 років були допитані понад 800 українських військовослужбовців та інших осіб про відомі їм обставини Іловайської трагедії, а також вчинення підрозділами ЗС РФ військових злочинів. Слідчими спільно з експертами були вилучені, обпрацьовані і проаналізовані більше 250 томів документів з грифом обмеженого доступу Адміністрації президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства оборони України, Генерального штабу ЗС України, інших вищих центральних органів виконавчої влади, а також правоохоронних і розвідувальних органів.

За результатами слідства, у цей період (2016-2017 роки) до кримінальної відповідальності за ведення агресивної війни проти України та інші військові злочини до кримінальної відповідальності були притягнуті 55 осіб, у тому числі 32 громадянина Російської Федерації. До суду направлені 32 обвинувальні акти щодо 33 осіб (з них 12 громадян РФ). За вироками судів протягом 2016 року і першого півріччя 2017 року 22 особи вже засуджені (восьмеро – громадяни РФ).

В Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду для вирішення питання про відкриття кримінального провадження Головною військовою прокуратурою передана інформація про зібрані докази скоєння військових злочинів (у тому числі про віроломне вбивство українських військових у районі Іловайська).

Окрім цього, для використання в Міжнародному суді ООН і в Європейському суді з прав людини за підтримки позовів проти РФ до Міністерства закордонних справ і Міністерства юстиції України Головною військовою прокуратурою надані докази ведення РФ агресивної війни проти України і фінансування тероризму.

Тривале проведення судових комплексних військових експертиз обумовлене об’єктивною необхідністю вилучення і дослідження надзвичайно великого обсягу секретних документів щодо реформування ЗС України (за 2005-2014 роки), а також бойових документів про проведення АТО на території Донецької і Луганської областей, необхідністю встановлення місцезнаходження і допитів значної кількості свідків і потерпілих.

При цьому ресурс військової прокуратури обмежений нечисленним штатом прокурорів і слідчих (прокурорів – 498, слідчих – 156 на всю територію країни), які, крім виконання повсякденної роботи – розслідування військових злочинів, – за дорученням генерального прокурора України одночасно забезпечують розслідування інших злочинів, які набули особливого суспільного резонансу. Зокрема, це справи стосовно колишнього президента України Януковича, екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка, учасників злочинної організації з незаконного видобутку бурштину в Рівненській області, за фактами вчинення кількох терористичних актів стосовно українських військовослужбовців, за фактами бандитизму, вчинення учасниками організованих злочинних угруповань тяжких і особливо тяжких злочинів та ін.

Одночасно інформуємо, що з метою забезпечення повної прозорості розслідування ще 15.07.2016 генеральний прокурор України Юрій Луценко під час виступу у Верховній Раді України запропонував народним депутатам ознайомитися в установленому порядку з висновками судових експертиз з грифом “Цілком таємно” про проведення бойової операції в районі м. Іловайськ. Однак з більш ніж 400 народних депутатів з висновками експертиз ознайомилися тільки п’ять з них (Андрій Тетерук, Іван Вінник, Ірина Фріз, Тетяна Чорновол, Єгор Соболєв). Решта, у тому числі народний депутат України Семен Семенченко, протягом року для ознайомлення так і не прибули.

Звертаємо увагу, що народні депутати України, які не ознайомилися з висновками зазначених судових експертиз, мають можливість зробити це в приміщенні режимно-секретної частини Головної військової прокуратури в порядку, передбаченому законодавством про державну таємницю.

Необхідність надання висновків судових експертиз грифа обмеженого доступу обумовлена ​​тим, що в них досліджувалася значна кількість документів, що містять відомості, що становлять державну таємницю.

Головна військова прокуратура продовжує збір доказів і встановлення всіх осіб, причетних до розв’язання і ведення агресивної війни проти України, скоєння військових злочинів на території України, у тому числі віроломного вбивства українських військовослужбовців у районі Іловайська, з тим, щоб кожна особа, винна у скоєнні цих особливо тяжких злочинів проти основ територіальної цілісності України, миру і міжнародного правопорядку, була притягнута до кримінальної відповідальності і понесла заслужене покарання, яке визначать як українські суди, так і Міжнародний кримінальний суд.

Від admi vik