Колись ці кораблі борознили моря, а зараз спокійно сплять і бачать сни про морські простори, страшні бурі, про метушню гаваней і чудові острови. Їх таємниці розбурхують нашу уяву, а міць вражає – що якщо вони прокинуться і знову попливуть назустріч морському бризу?

Чарівний плаваючий ліс, Австралія
20-ships-which-were-forgotten-by-humans-artnaz-com-1

У цього корабля бурхливе минуле – під час Другої Світової СС Аірфілд перевозив солдатів з поля бою. У 70-х він опинився на кладовищі кораблів неподалік від «олімпійського селища» в Сіднеї, а ветеран олімпійських ігор 2000 перетворив його на симпатичний лісовий острів і визначну пам’ятку для туристів.

Шведський флагман XVI сторіччя
20-ships-which-were-forgotten-by-humans-artnaz-com-2

У Балтійському морі, в 10 морських милях від острова Еланд, покоїться 107-гарматний «Марс» – найбільший корабель 16-го сторіччя. 31-го березня 1564 він затонув, піддавшись атаці трьох ворожих суден. Його шукали з 60-х років минулого сторіччя.- пише ВСвіті

Рибальський човен на занедбаному острові Чатам (Нова Зеландія)
20-ships-which-were-forgotten-by-humans-artnaz-com-3

На крихітних островах архіпелагу Чатам всього 600 жителів. Тутешнє життя не сильно змінилася з 18-го століття, коли воно було виявлене. Це життя у гармонії з небом, морем і вітром. Жителі цих островів заробляють виключно риболовлею. А судно-привид свого часу віддано служило морякам, і сьогодні ніби безшумно мчить по хвилях.

Затонулий човен в Антарктиці
20-ships-which-were-forgotten-by-humans-artnaz-com-4

Досить моторошне видовище – бразильське судно, що потерпіло крах в бухті Ардл. Бразильці знімали документальний фільм, але через потужний вітер і люті хвилі їм довелося покинути корабель. З тих пір судно спочиває під водою.

Таємничий корабель-привид, США
20-ships-which-were-forgotten-by-humans-artnaz-com-6
20-ships-which-were-forgotten-by-humans-artnaz-com-5

Яхта для дозору на узбережжі Атлантичного океану, на ім’я Серкл Лайн Ві, побудована у Вілмінгтоні в 1902 році. У той же рік її спустили на воду і протягом 80 років нею керували різні господарі. У 1984 році судно знайшли покинутим неподалік від Лоренсбурга, в річці Огайо. Ніхто не розуміє, як це могло статися.

Затонула баржа, Британська Колумбія
20-ships-which-were-forgotten-by-humans-artnaz-com-7

У 1929 році ця дерев’яна баржа затонула, сівши на мілину, і з тих пір покоїться на дні моря.

Корабель медичної служби, Австралія
20-ships-which-were-forgotten-by-humans-artnaz-com-8

За часів Другої Світової Війни лайнер СС Махено був військовою лікарнею. Раптово зниклий під час буксирування в Японії в 1935 він був знайдений три дні потому. Як з’ясувалося, найсильніший шторм відніс судно до берега безлюдного острова неподалік від Австралії. Три дні члени екіпажу жили в наметах, чекаючи допомоги. Команда була евакуйована, а судно залишилося доживати свої дні в самоті.
А от як воно виглядало за часів бойової молодості.
20-ships-which-were-forgotten-by-humans-artnaz-com-9

Старий човен на острові Англсі в Уельсі
20-ships-which-were-forgotten-by-humans-artnaz-com-10

Цей рибальський човен дивно гармонійно вписався у стриманий англійський пейзаж. Швидше за все, він буде спочивати тут вічно, під акомпанемент вітру, що співає в ущелинах палуби.

Флотилія-привид, США
20-ships-which-were-forgotten-by-humans-artnaz-com-11

Знамените кладовище кораблів в бухті Мело – це місце, куди багато кораблів вирушили вмирати. Вони схожі на флотилію-привид, яка рухається кудись у вічність, повільно зникаючи під водою.

«Летючий голландець» з Гіфіо, Греція
20-ships-which-were-forgotten-by-humans-artnaz-com-12

Після того, як з нього зійшов останній моряк, це судно вже давно спить і бачить сни про море. Корабель стояв у грецькому порту Гіфіо, але раптово налетів шторм та відніс його у відкрите море! Судно повинне було зупинитися, але тимчасовий якір не зміг протистояти стихії і корабель знову опинився на хвилях і плавав до тих пір, поки не сів на мілину. Повеселившись наостанок, «Летючий голландець» тепер мирно спочиває на мілини.

Острів корабельних аварій, Бермуди
20-ships-which-were-forgotten-by-humans-artnaz-com-13

У Бермудського трикутника не найкраща репутація. Місцеве кладовище кораблів лише посилює враження загадковості і печалі.

Покинутий вітрильник на озері Онтаріо, Канада
20-ships-which-were-forgotten-by-humans-artnaz-com-14

Цей романтичний вітрильник – місцевий орієнтир. Але чи стає тепліше на цьому судні, яке покривається льодом під час довгої канадської зими?

Останні дні улюбленця публіки
20-ships-which-were-forgotten-by-humans-artnaz-com-15

«Зірка Америки» – знаменитий океанський лайнер з блискучим минулим. За часів Другої Світової він приносив чималу користь людям: перевозив продукти та війська, а після війни став популярним круїзним судном, справжнім улюбленцем публіки. У 80-х роках його зірка згасла, він занепав і став плавучою в’язницею, потім готелем, але в сильний шторм під час буксирування він сів на мілину і, будучи на останньому подиху, залишився на узбережжі Канарських островів.

Буксир «Саба», Кюрасао
20-ships-which-were-forgotten-by-humans-artnaz-com-16

Викинутий на коралові рифи буксир став пам’яткою Кюрасао. Поблизу судна під водою почалося своє життя – тепер це красиво обросле коралами і водоростями пристановище для риб щодня збирає навколо себе дайверів.

Титанік – загиблий гігант
20-ships-which-were-forgotten-by-humans-artnaz-com-17

Якби у світу затонулих кораблів був король, ним без сумніву став би Титанік. Неповторний, великий, розкішний – таким його називали. У першу ж подорож 1912 року він зазнав аварії – це був страшний нещасний випадок, що забрав життя тисячі людей. Десятки років «Титанік» перебував у непроглядній пітьмі і мертвій тиші на глибині близько 4 кілометрів, а морські черв’яки й молюски повільно поїдали його. Лише в 1985 році люди вирішили його потривожити, а через 10 років Джеймс Кемерон кілька разів спускався до гігантського корабля в російському батискафі «Мир».

Тут був трап.
20-ships-which-were-forgotten-by-humans-artnaz-com-18

Найзнаменитіший ніс
20-ships-which-were-forgotten-by-humans-artnaz-com-19

<em>Семіраміс, острів Андрос, Греція
20-ships-which-were-forgotten-by-humans-artnaz-com-20

Пасажирське судно зараз виглядає як страхітливий корабель-привид. Він сів на мілину в 1954 році.

Корабель «Пойнт Рейс», Каліфорнія
20-ships-which-were-forgotten-by-humans-artnaz-com-21

Покинутий рибальський човен «Пойнт Рейс» багато років тому залишилася зустрічати світанок на самоті, тепер це національний парк неподалік від Сан-Франциско.

Вантажне судно в Червоному морі і рибальський траулер
20-ships-which-were-forgotten-by-humans-artnaz-com-22

Величезний вантажний корабель на дні Червоного моря багато років тому розбився об скелі і затонув. Тепер це одне з найулюбленіших місць для дайверів. Другий – всього лише один із сотні занедбаних човнів. Який смуток і краса!

Від admi vik