Шановні друзі!

Вас вітає музей в с. Прелесному – затишному та надзвичайно мальовничому селі в Слов’янському району Донецької області.

 

Зазвичай, етнографічну спадщину Слобожанщини майже ніхто не вивчав і про неї  ніхто і не розказував. Донеччина – це шахти та промисловість. Про селянські традиції ніхто і не згадує. Але Донеччина має своє історичне українське коріння, свою етнографічну історію. В результаті заселення Донеччини в місцевому  побуті та архітектурі переплелися традиційні  елементи різних народів і  появилась етнографія, яка  відрізняється від інших етнічних регіонів нашої країни. Це – Слобожанщина, яка має і свою кухню, і свій говір, і свої традиції, і свій одяг та ремесла.

Музей в с. Прелесному Словянського району– єдиний музей  під відкритим небом на Донеччині, який  зберігає народну архітектуру та народний побут  Слобожанщини!

У музеї знаходиться типова садиба ХІХ-початку ХХ століття,  де представлена зрубна  хата, накрита очеретом, діюча кузня, вітряк,  комора, стародавня пасіка. На території музею під відкритим небом знаходиться колекція жорен та половецьких баб.

У виставкових приміщеннях музею  ( а це майже 400 кв.м.) розміщена  етнографічна збірка,  виставка дитячих малюнків та робіт, які  зібрані з усіх куточків світу.

При музеї працює художній кружок «Синій птах», що проводить  майстер-класи та інтерактивні занятті з відвідувачами.

На осінньо-зимовий період  2017 року працівники музею розробили низку нових екскурсій які наповненні  інтерактивними елементами:

  • «Найліпше ре­месло — леміш та чересло» ( про землеробство на Донеччині).
  • «Своя хатка, як рідная матка» ( про традиційну хату Слобожанщини).
  • В гості до коваля Вакули ( про ковальство на Слобожанщині).
  • Загальна екскурсія музеєм.

Після екскурсії проводяться майстер-класи з килимової вишивки ляльки-мотанки, витинанки, писанкарства, виготовлення ангеликів (за замовленням).
Екскурсії розраховані не тільки на дітей, але й дорослих людей.
З листопада в музеї проходять вечорниці ( інтерактивні програми за народними традиціями) – за замовленням.Екскурсія розрахована на 1-2 години. Майстер-клас- 1 годину.

Завітайте до музею, долучиться до етнографічної спадщини Донеччини, ознайомтеся з особливостями цього регіону, помилуйтеся дитячими картинами, виробами з кори дерев, слобожанськими килимами, навчіться традиційним ремеслам та зробіть собі на згадку невеликий презент.

Ціна відвідування музею:

дитячі квитки – 6 грн, дорослі – 10 грн.
Екскурсія –від 50 грн. на групу.

Музей працює без вихідних з 9-00 по 17-00 

Тел.. для  довідок  066-570-5545, 050-136-79-92

Від admi vik