Інститут історії України НАН України повідомляє, що 2 вересня 2017 р. на вул. М.Грушевського, 4 вчинено акт вандалізму – знищено революційні графіті із зображеннями Лесі Українки, Тараса Шевченка та Івана Франка, що були створені під час Революції Гідності 10 лютого 2014 р. (автор – #Sociopath).

Підозрюємо, що графіті знищено власником магазину “Емпоріум”, що є орендатором приміщення Інституту української мови НАН України, без погодження із власником будинку (будинок по вул. Грушевського, 4 є власністю НАН України та знаходиться на балансі Інституту історії України НАН України, що не погодив договору оренди Інституту української мови із власником “Емпоріум”) та всупереч пам’яткоохоронному законодавству (графіті на Грушевського, 4 є пам’яткою історії згідно наказу Міністерства культури України від 15.10.2014 № 869).

Співробітники Інституту історії України та інших гуманітарних академічних установ, що розміщуються в будинку, вкрай обурені подібними діями орендатора. Сподіваємось, що правоохоронні органи дадуть їм належну оцінку згідно з чинним законодавством.

Інститут історії України НАН України звертається також до художника із проханням про відновлення графіті.

Закликаємо усіх громадян оберігати історичні артефакти та джeрeла від навмисного чи випадкового знищення.

У вкладенні – революційні “ікони” на будинку по вул. Грушевського, 4 (фото 2014-го року), фото знищення графіті (2 вересня 2017 р.) та інформація про брифінг 4 вересня 2017 р. щодо даного злочину.

Інститут історії України НАН України

Фото знищення графіті – джерело:
https://scontent.fiev2-1.fna.fbcdn.net/…/21317447_122746029…

Від admi vik