ᅠᅠКазахстан активно готується до переходу на латиницю. Вже відомо, що новий казахський алфавіт складатиметься з 25 латинських літер.

ᅠᅠЯк повідомляють казахські ЗМІ «таку кількість символів запропонували казахські вчені. За словами розробників, при створенні проекту алфавіту враховувалася звукова система казахської мови. І для її повноцінного забезпечення було включено 8 диграфів, що позначають специфічні звуки… На думку вчених, саме введення диграфів (поєднання двох літер, що промовляються як один звук), а не діакритичних знаків (спеціальних значків, що дозволяють розрізняти схожі букви) збережуть природу звуків».

ᅠᅠАле чому вчені дійшли такого висновку ми дізнаємося з самих слів президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, який в одному з інтерв’ю заявив, що був категорично проти гачків:

ᅠᅠ«Я говорив, щоб не було гачків. Є вісім букв – чисто казахські звуки. Ось їх потрібно передати, ось у цьому питання… В казахській мові немає “щ”,”ю”,”я”,”ь”. Використовуючи ці літери, ми спотворюємо казахську мову, тому [вводячи латиницю] приходимо до основи».

ᅠᅠОчевидно, що коли президент ставить такі умови, іншого виходу, як запропонувати систему диграфів, у вчених просто не залишається. Але з іншого боку є і плюси – базову англійську розкладку можна не перемикати, адже, написання приголосної літери ‹Ғ› латиницею виглядатиме, як ‹Gh›, ‹Ч› – ‹Сh›, ‹Ш› – ‹Sh›, ‹Ж› – ‹Zh›. Звук [е] в поєднанні з твердими голосними [а], [о], [u] даватиме звуки [ә], [ө], [ү]. Правопис специфічного звуку [ң] буде, як в англійській мові – ‹Ng›.

ᅠᅠВ мережі вже побутують різноманітні жарти з цього приводу, зокрема про слово «Қанағаттандырылмағандықтарыңыздан», яке тепер стало ще довшим, і якщо раніше мало 33 літери, то тепер 36: Qanaghattandyrylmaghandyqtaryngyzdan. Втім, навіть таке довге слово, не зважаючи на три «зайві» літери, завдяки латинській графіці не виглядає довшим за його кириличний відповідник:

ᅠᅠҚанағаттандырылмағандықтарыңыздан
ᅠᅠQanaghattandyrylmaghandyqtaryngyzdan

ᅠᅠНаскільки даний підхід “Геть гачки! Даєш диграфи!” себе виправдає, покаже час. Як зазначив сам Назарбаєв «тут наскоком не можна, будемо поступово і вдумливо підходити».

Автор: Андрій Нікітін

Від admi vik