Колишню міністерку культури Франції було обрано головою ЮНЕСКО. Організація зараз переживає глибоку іміджеву кризу – цього тижня про припинення членства оголосили США та Ізраїль.

Одре Азуле Одре Азуле

Колишня французька міністерка культури Одре Азуле у п’ятницю, 13 жовтня, стала новою генеральною директоркою ЮНЕСКО, відомства при ООН, відповідального за збереження культурної спадщини світу, освітні та наукові проекти. Азуле обійшла дипломата з Катару Хамада аль-Каварі: 30 голосів проти 28 голосів.

Вибори голови ЮНЕСКО відбулися на наступний день після того, як про свій вихід з організації заявили США та Ізраїль. Дві країни зробили це на знак протесту проти низки антиізраїльських резолюцій з боку ЮНЕСКО та надання членства в організації Палестині як окремій державі.

DW.COM

Офіційний Берлін після виходу з організації США та Ізраїлю наголошував, що новий керівник ЮНЕСКО повинен буде взяти на себе відповідальність за реформування організації та недопущення використання її для суто політичних цілей. У МЗС Франції вказали на необхідність вироблення плану для агентства ООН, який дозволив би повернути довіру до цього органу.

Азуле народилася у 1972 році в Парижі у родині марокканських євреїв. Вона працювала міністеркою культури при президенті Франсуа Олланді у двох урядах (2016-2017) і домоглася розширення бюджету її відомства після тривалих років скорочення витрат на культуру.

Від admi vik