ПРЕС-РЕЛІЗ ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ «ПАМ’ЯТІ МАЙСТРА», ПРИСВЯЧЕНОЇ 90-РІЧЧЮ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВАСИЛЯ КИСЕЛЬОВА

26 грудня 2017 року  о 14.00 у виставковій залі Мелітопольського міського краєзнавчого музею  мали добру нагоду згадати талановиту особистість, доторкнутись до творчості нашого краянина  – Василя Петровича Кисельова.

12 грудня 1997 року  в музеї відбулась перша персональна виставка до 70-річчя митця, 27 грудня 2007 року в музеї з розмахом відзначили 80-річний ювілей, а сьогодні – 26 грудня 2017 року  – майже ті самі люди зібрались на виставку пам’яті видатного художника, майстра пейзажу Василя Петровича Кисельова, присвячену 90-річчю від дня народження цієї великої людини – «Пам’яті Майстра»…

Василь Кисельов народився 26 грудня 1927 року в Свердловській області. У 1933 році сім’я Кисельових переїхала в с. Костянтинівка Мелітопольського району. Малювати Василь Петрович Кисельов почав в ранньому дитинстві, але вже тоді він знав: все його життя буде присвячене образотворчому мистецтву.

У 1944 році 16-річний Василь став курсантом артилерійського училища. Свою першу справжню картину Василь Кисельов написав в 19-ти річному віці, коли проходив службу в армії. Завдяки підтримці командира, який помітив у Василя талант художника, йому були надані всі умови для творчості.

Потім в 1959 році Василь Петрович закінчив Дніпропетровське художнє училище імені Вучетича, а навчався у великих майстрів – заслуженого  художника України Георгія Чернявського та професора Миколи Погребняка.

У Мелітополі художник проживав з 1962 року, працював у філіалі Запорізької художньої майстерні. На початку 1970-х років Василь Кисельов став ініціатором створення в Мелітополі художньої школи, і був її першим директором. У перший рік в школу прийшло всього 60 учнів. Але, коли Василь Петрович ішов в 1987 році на заслужений відпочинок, в школі налічувалося вже 220 юних художників. Як казав Василь Петрович, випускники школи – його гордість. Про них він міг розповідати годинами з величезною теплотою, гумором. Потім більше 30-ти років творчої роботи Василь Петрович віддав міському краєзнавчому музею, де основна частина наукових експозицій, в основному у відділі природи, виконана руками майстра пензля. Працівники музею називають Василя Кисельова гордістю землі Мелітопольської.

Творча спадщина художника Кисельова налічує понад півтори тисячі прекрасних картин. Його шедеври відомі не тільки в Україні, але і в Росії, Польщі, Прибалтиці, Голландії, Англії та інших країнах світу. Він дуже любив малювати пейзажі, особливо морські. Василь Петрович дуже хотів намалювати серію пейзажів “Старе місто Мелітополь”. На жаль, мріям цим не судилось збутися …

В надзвичайно теплій дружній атмосфері рідні, друзі, колеги по роботі в художньому фонді, Мелітопольській художній школі, Мелітопольському міському краєзнавчому музеї, представники навчальних закладів художнього спрямування, художники міста, поети, музиканти, шанувальники творчості Василя Петровича Кисельова за допомогою співробітника музею Оксани Беца згадали основні етапи життєвого та творчого шляху митця, цікаві випадки з життя, поділились спогадами, найяскравішими моментами спілкування! Крім того, у присутніх на відкритті виставки «Пам’яті Майстра» була можливість не лише побачити, але й почути улюбленого художника за допомогою випуску програми «Диалоги у мольберта»!

Директор музею Лєйла Ібрагімова подякувала всім, хто надав роботи зі своїх колекцій для створення виставки, і окремо тим небайдужим, хто свої роботи подарував Мелітопольському міському краєзнавчому музею!

 

Від admi vik