На сьогодні Національний науково-дослідний реставраційний центр України сфери управління Міністерства культури України єдиний в країні профільний науково-дослідний заклад, на який покладено високу місію формування принципів наукової реставрації та координації реставраційної діяльності в державі.

Упродовж 2017 року фахівцями Центру систематично надавалась практична допомога музейним закладам у випадках екстремальних ситуацій, здійсненні обстеження стану збереженості музейних предметів за усіма групами зберігання, консерваційно-реставраційних заходів, біологічного та кліматологічного контролю, фізико-хімічного дослідження, розробці нових методів та методик реставрації, дослідженні реставраційних матеріалів, проведена значна науково-методична, інформаційно-видавнича та виставкова діяльність відреставрованих музейних предметів. Так, упродовж року Центром здійснено комплексні обстеження сорока музеїв з різних регіонів України.

 

 

Для ознайомлення широкого загалу поціновувачів мистецтва з результатами роботи художників-реставраторів ННДРЦУ було презентовано низку виставкових проектів відреставрованих музейних предметів, реалізованих у співпраці з різними музеями України. Зокрема, у березні 2017 року в експозиційному залі Національного музею «Київська картинна галерея» було представлено новий виставковий проект Національного науково-дослідного реставраційного центру України – відроджені фахівцями Центру твори живопису ХХ ст. та іконопису XVII–XIX ст. з колекції Запорізького обласного художнього музею. Глядачеві вперше було представлено відреставровані твори з фондів музею.

 

 

У квітні 2017 року відбулась виставка одного шедевра – великоформатної картини невідомого художника XVIII ст. «Вінчання князя Миколи Радзивілла з Катериною Гонзаго» з Волинського краєзнавчого музею. Це надзвичайно цікаве парадне багатофігурне історичне полотно європейського зразка, створене на теренах Західної України, яку повернули до життя художники-реставратори Львівської філії ННДРЦУ.

 

 

У виставковій залі Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д.І. Яворницького діяла виставка «Відроджені скарби Дніпропетровщини», яка стала результатом співпраці художників-реставраторів Харківської філії і науковців музею. З 1991 року реставратори філії повернули до життя близько ста музейних предметів, понад 60 із них експонувались на цій виставці. Виставковий проект продовжив серію виставок, які щорічно організовують фахівці Харківської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України у рамках започаткованого в 2007 році проекту «Реставрація без кордонів».

 

 

Презентація відреставрованих історичних документів, пам’яток іконопису та олійного живопису була проведена у Музеї волинської ікони, яка представила відтворені експонати Волинського краєзнавчого музею і Музею волинської ікони.

Значною подією в культурному житті Одещини стала перша спільна виставка «З любов’ю в серці», підготовлена до 40-річчя Чорноморського музею образотворчих мистецтв ім. О. Білого та присвячена співпраці Одеської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України та музею.

 

 

До Дня захисника України Національний науково-дослідний реставраційний центр України презентував культурно-мистецький захід «Щоб зберегти на всі віки скарби козацької доби!». У рамках мистецького проекту було експоновано близько 140 предметів із 30 музейних закладів України. Зокрема, до експозиції, що об’єднала поетику воїнської доблесті, релігійної благодаті та подвижництва сучасних художників-реставраторів, увійшли ікони Покрови, різні за іконографією, але поєднані українською іконописною традицією.

 

 

До 350-річчя від дня народження визначного українського іконописця Йова Кондзелевича (1667–1740/48) у Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького фахівці Львівської філії ННДРЦУ презентували культурологічний проект «Йов Кондзелевич. Велич і слава», на якому було представлено шедевр сакрального мистецтва – Богородчанський іконостас – унікальну пам’ятку українського іконопису доби пізнього Ренесансу, або маньєризму та раннього бароко. Іконостас створений у 1698–1705 рр. іконописцем-ієромонахом Білостоцького монастиря на Волині Йовом Кондзелевичем та майстрами його кола для церкви Воздвиження Чесного Хреста монастиря Великий Скит у Маняві. Реставрацію перлини сакрального мистецтва здійснили художники-реставратори Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України. Нині іконостас є окрасою Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького.

Національний науково-дослідний реставраційний центр України за дорученням Національного виконавчого комітету Міжнародного центру вивчення питань збереження та відновлення культурних цінностей (ICCROM) організував та провів у Харкові семінар-практикум «Музей в екстремальній ситуації. Першочергові заходи» з метою надання практичної допомоги працівникам музеїв – директорам, головним зберігачам, науковцям, художникам-реставраторам щодо профілактичних і відновлювальних робіт для мінімізації руйнівних наслідків для пам’яток історії та культури (рухомих) в екстремальних ситуаціях та під час під час обставин непереборної сили.

 

 

А також проведено одноденний семінар-практикум «Основи експертизи стародруків, рукописів, документів». Метою якого було підвищення фахового рівня та кваліфікації експертів стародруків, рукописів, документів державних установ, закладів культури, інших організацій, яким надається право проведення державної експертизи культурних цінностей.

 

 

Центр активно працює над налагодженням співпраці з міжнародними партнерами та європейськими колегами. У 2017 році Національний науково-дослідний реставраційний центр України відвідали реставратори з Великобританії – фахівці Британської асоціації живопису консерваторів-реставраторів (British Association of Paintings Conservator-Restorers (BAPCR)) та Музею Вікторії та Альберта (The Victoria and Albert Museum). Британські колеги з великою зацікавленістю ознайомилися з роботою художників-реставраторів декоративно-ужиткового мистецтва – фахівців з реставрації творів з тканини та шкіри, творів з металу, поліхромної скульптури та різьблення, меблів та етнографічних виробів з дерева, кераміки та скла; відзначили унікальність музейних предметів та складність реставрації й досліджень, що виконують фахівці Центру. Британські гості висловили сподівання щодо розвитку активного спілкування й співпраці з українськими реставраторами.

 

 

Центр також відвідали науковці, художники-реставратори, археологи з Греції та Литви з метою ознайомлення з роботою науково-дослідних відділів реставрації творів декоративно-ужиткового мистецтва, зокрема, з роботою художників-реставраторів науково-дослідних відділів реставрації творів з тканини та шкіри, з металу, кераміки та скла, кам’яної та гіпсової скульптури, поліхромної скульптури та декоративного рельєфу, меблів. Зарубіжні колеги виявили інтерес до унікальних музейних предметів, які нині реставруються в Центрі, методів роботи українських фахівців та поділилися власним досвідом.

 

 

Фахівці Центру все частіше залучаються до експертизи та порятунку викрадених та пошкоджених творів мистецтва. Так було і у випадку із унікальним середньовічним мечем вікінгів, незаконно вивезеним з України й затриманим естонськими митниками, який було передано до установи для проведення обстеження стану збереженості, здійснення комплексних досліджень та реставраційних заходів значної складності.

 

 

Триває робота над порятунком фахівцями Реставраційного центру ікони Єлецької Божої Матері (інв. № Хик-175), яку Чернігівський обласний історичний музей імені В.В. Тарновського передав Свято-Успенському жіночому монастирю на тимчасове зберігання з правом користування для організації та забезпечення робіт, пов’язаних із реставрацією та консервацією сакрального твору.

Від admi vik