«Мелітопольський краєзнавчий журнал», № 10 2017

19  січня 2018 року в Мелітопольському міському краєзнавчому музеї відбулась знакова зустріч краєзнавців, науковців та всіх небайдужих до історії рідного краю з нагоди виходу  «Мелітопольського краєзнавчого журналу» №10   –  науково-популярного видання «Спілки краєзнавців Мелітопольщини».

В цьому ювілейному номері редакція підводить підсумки першого п’ятиріччя журналу. У десяти його номерах опубліковано близько 230 статей і коротких повідомлень,  понад тисячу фотографій, багато з яких побачили світ вперше. У цих публікацій – 99 авторів, краєзнавців-аматорів і професіоналів – істориків, географів, біологів.

10-й номер відкривається статтею, присвяченою історії системи громадського здоров’я. У числі трьох її співавторів – В. І. Різник, голова Спілки краєзнавців Мелітопольщини, який не так давно пішов з життя.

Б.Д. Мукасей розповідає про одну з історичних садиб міста, де ще до революції жив знаменитий мелітопольський лікар, а після війни – сім’я начальника місцевого відділення МКГБ.

Ю.В. Безух (Нижні Сірогози) повідав історію одного зі своїх пошуків. Разом з групою ентузіастів йому вдалося відновити драматичні події боїв 43-го року і прізвища більше двохсот радянських бійців, які числилися «невідомими».

Доктор історичних наук, професор, лауреат Держпремії України В’ячеслав Мурзін дає докладний опис народу-воїна – скіфів, їх військової тактики і озброєння.

Письменник і журналіст Олег Гончаренко представляє добірку віршів мелітопольського поета Івана Овечко, який більшу частину життя прожив в Бразилії і США.

Мелітопольцю Олегу Ігнатьєву вдалося відновити 200-річну історію свого роду, в якому було два генерала царської армії і нащадки болгарських переселенців. Сім’я одного з переселенців володіла помітним двоповерховою будівлею, де нині розміщується комплекс «Пасаж».

Ветеран  МВС Л.В. Жавжаров допомагає читачам перегорнути сторінки історії мелітопольського витверезника.

Ірина Удод, історик з Токмака, відкриває невідому багатьом сторінку вітчизняного машинобудування – перші радянські трактори випускали на Токмацькому заводі «Червоний прогрес».

Минулого літа відпочинок на Азовському морі був затьмарений масовим розмноженням водоростей. «МКЖ» публікує статтю, в якій  фахівці детально розбирають припущення про причини незвичайного явища і висувають для його пояснення власну гіпотезу.

Навряд чи мелітопольці і гості міста здогадуються, що в парку ім. Горького гніздиться 35 видів птахів. Життю цих пернатих присвячується стаття мелітопольських орнітологів.

Серед тем номера – історія ТДАТУ і місцевого бджільництва, розповіді про засновника Асканійського зоопарку і зникаючі види рослин нашого краю, походження назви Федотової коси, нарис про міські молодіжні «розбірки» 1940-х і багато іншого.

Корисним для читачів буде повний покажчик всіх матеріалів, поміщених в десяти номерах журналу. Сюрпризом «ювілейного» номера стане і поява в ньому чотирьох повнокольорових сторінок з ілюстраціями.

Всього журналі вміщено 19 статей  21 автора (10 з них виступають в журналі вперше), серед яких рядові краєзнавці та люди з вченими ступенями, журналісти, педагоги, є автори з Токмака, Запоріжжя, Херсонської області, Москви.

Розпочато збір матеріалів для № 11. Контакти: voseve@yahoo.com;

т. (0619) 43-47-44.

Від admi vik