Напередодні 200-річчя Карла Маркса його двійник дуже затребуваний на батьківщині духовного батька комунізму.

Міхаель Тілен біля дому-музею Карла Маркса в Трірі Міхаель Тілен біля дому-музею Карла Маркса в Трірі

Перехожі звертають на нього увагу. Багато хто зупиняється і здивовано дивиться услід чоловікові з гривою сивого волосся і густою бородою такого ж білого відтінку, а деякі навіть вигукують вголос: “Дивіться, це ж Карл Маркс!” Не зовсім. Німець Міхаель Тілен (Michael Thielen) родом, як і засновник теорії наукового комунізму, з Тріра і справді дуже схожий на свого відомого краянина. Понад те, нині 66-річний пенсіонер активно використовує свою приголомшливу схожість з великим філософом, працюючи його “офіційним” двійником.

Бізнес на Марксі

За професією Міхаель Тілен – педагог, до виходу на пенсію викладав німецьку та англійську мови в школі. Крім того, він ще фотограф та музикант. Зовнішня схожість з Карлом Марксом виявилася нещодавно, лише кілька років тому. “Заледащів я, ось і відростив волосся та бороду”, – згадує двійник автора “Капіталу”.

Карл Маркс Карл Маркс

Зміни у зовнішності прокоментував якось один з його друзів: “Слухай, знаєш, на кого ти все більше і більше починаєш бути схожим?” Тілен знав, і вони разом вирішили зробити бізнес на несподіваній подібності: почали водити екскурсії Тріром. У ролі гіда, ясна річ, Міхаель Тілен, схожий на Карла Маркса. “Ми прагнули показати Маркса, перш за все, як людину з усіма її сильними і слабкими сторонами, людини, яка була запальною і билася на дуелях до того, як її піднесли на височенний п’єдестал”, – говорить Тілен. Екскурсії з Марксом Тріром – у минулому, але Тілен продовжує із задоволенням грати цю роль.

Як жива пам’ятка він брав участь у Міжнародній туристичній біржі в Берліні. На прем’єрі фільму “Молодий Карл Маркс” посміхався в об’єктиви телекамер разом з виконавцем головної ролі Аугустом Ділем (August Diehl). Забронювали послуги двійника і організатори масштабної ювілейної виставки, присвяченої 200-річчю від дня народження Карла Маркса, яка розпочнеться у травні 2018 року в Трірі.

Міхаель Тілен біля пам’ятника Карлу Марксу в Трірі Міхаель Тілен біля пам’ятника Карлу Марксу в Трірі

Двійник Маркса – переконаний марксист

Ідеологічні погляди двійника Карла Маркса не надто цікавлять його замовників. Набагато важливішу роль відіграє борода, за якою Міхаель Тілен ретельно стежить, і довіряє її стрижку лише одній перевіреній перукарці. Форма в цьому випадку набагато важливіша за зміст. До неї належить також старомодний чорний піджак і біла сорочка, в яких Міхаель Тілен регулярно прогулюється Тріром, привертаючи увагу перехожих і охоче погоджуючись на селфі.

DW.COM

А між тим, Тілен – переконаний марксист. Прихильником теорії наукового комунізму він став іще в університетські роки. Революційні ідеї Маркса “вкрай актуальні” і в наші дні, вважає Тілен: пролетаріат досі роз’єднаний та експлуатується міжнародними корпораціями: “Боюся, що Маркс втратив би дар мови, якби все це побачив. Адже стільки років пройшло, а пролетарі всіх країн так і не об’єдналися”.

Свій скромний внесок у перебудову світу Міхаель Тілен оцінює так: “Буду дуже радий, якщо зможу посприяти популяризації міста Карла Маркса”. Маркс, підкреслює його двійник, є всесвітньо відомим громадянином Тріра, який спробував змінити світ на краще. “Місто, в якому він народився, просто зобов’язане вшанувати його”, – говорить Тілен. А те, яким чином згодом люди використовували ідеї і теорії Маркса – це вже не його вина. -http://p.dw.com/p/2r3pc

Крім масштабної ювілейної виставки, на якій представлять близько 400 експонатів, до 200-річчя від дня народження Карла Маркса в Трірі цьогоріч заплановані близько 150 заходів – від наукових конгресів до кінопрограм і художніх експозицій. Нову постійну виставку підготували у будинку-музеї Карла Маркса. Він народився у Трірі у 1818 році, провів тут перші 17 років свого життя і помер у 1883 році в Лондоні.

Спеціальну програму планує на цей рік і Міхаель Тілен: такий собі театралізований музичний вечір в дусі XIX століття. Тілен, ясна річ, зіграє роль Маркса. Чи не набридло йому імітувати історичного діяча? Каже, що ні, і підкреслює, що вважає себе більше, ніж просто ззовні схожою на знаменитість людиною. Тілен бачить себе “заступником” свого великого земляка. А якщо коли-небудь він все ж таки втомиться грати Маркса? “Тоді я просто підстрижуся і збрию бороду, – сміється Тілен. – Але в майбутньому, ювілейному, році точно не стану цього робити”.

Від admi vik