До Державного реєстру нерухомих пам’яток України внесено 8 об’єктів культурної спадщини за категорією національного значення. Відповідний проект постанови був схвалений на засіданні Уряду 25 січня.

А саме, це: 4 об’єкти культурної спадщини у м. Києві – Будинок музею древностей і мистецтв (вул. Грушевського, 6, нині Національний художній музей України), Будинок іподрому (вул. Михайла Омеляновича-Павленка, 9А), Кенаса караїмська (вул. Ярославів Вал, 7), Будинок, в якому мешкав видатний авіаконструктор І. Сікорський з родиною (вул. Ярославів Вал, 15б); Будинок міської садиби XIX століття, де народилась О. П. Блаватська і жила династія Фадеєвих у місті Дніпро (вул. Князя Ярослава Мудрого, 11); Будинок для спостереження за рухом по Дніпру (друга половина XVIII століття) у м. Кременчук Полтавської області (вул. Гоголя, 2); Будинок держпромисловості (ДЕРЖПРОМ) у місті Харкові (пл. Свободи, 5 А7, А9, А13) та Дозорна (оглядова) башта (1880—1890 роки) у с-щі Веселе Херсонської області(вул. Свиридова, 6).

 

Нагадаємо, що у 2017 році Міністерством культури України було розблоковано наповнення Державного реєстру нерухомих пам’яток, упродовж року до нього було занесено 15 пам’яток за категорією національного значення та 1419 за категорією місцевого значення. За останні роки рішення про занесення до Держреєстру пам’ятки за категорією національного значення приймалось лише двічі – в 2009 та в 2012 році. Наразі в реєстрі перебуває 906 пам’яток за категорією національного значення.

Від admi vik