Відкрите звернення до Президента України Петра Порошенка та голови СБУ Василя Грицака.
4 червня СБУ викликало мене на допит у зв’язку зі справою Бабченка та списком 47-ми.

До цього моменту я ставилася до СБУ, як до дружньої структури, яка піклується про безпеку країни, а значить і про мою безпеку. Доброзичливо поговоривши зі співробітником по телефону, домовилися про час зустрічі. Співробітник СБУ зустрів мене надворі і провів у приміщення.

Зайшовши в будівлю СБУ, співробітник несподівано зі своїми колегами перейшов на російську мову. Він викликав іншого співробітника і той теж звернувся до мене російською: «Ларіса Нікалавна, я правєду вас к слєдоватєлю».

Для мене це був шок. Я часто отримую листи російською мовою з погрозами мені і моїй родині, про те, що «вот прідут іхніє…» – і тут якісь незнайомці, які б мали в стінах такої поважної державної структури при виконанні державних обов’язків говорити державною мовою – раптом заговорили до мене російською мовою про якогось «слєдаватєля». Це виглядало як захоплення ворогами нашої служби безпеки. Я так і запитала в них:

– Стоп, хлопці, ви чому розмовляєте російською мовою? Ви що, агенти кремля?

Я звернулася до того, що мав вести мене «к слєдаватєлю».
– Ви що, ворожий агент?

– Нєт, – відповів він, – я работаю здєсь, в СБУ.
– А чому ж тоді ви розмовляєте зі мною російською?

Відповідь мене приголомшила.

– Патамушта мнє так удобнєй, – прозвучало від нього, наче зі мною говорила ватніца з переходу, яка торгує шкарпетками.

Оливи у вогонь підлив перший співробітник, який ще 5 хвилин тому розмовляв зі мною українською:
– А што ви так рєагіруєте? У нас полстрани разгаваріваєт на рускам!

За одну мить СБУ перетворилося у ворожу структуру. Переді мною стояли два «ватани», які поняття не мали про Закон про державну службу. Про те, що вони його порушують, бо зобов’язані спілкуватися українською. Що їх на роботу брали з довідкою про володіння українською мовою, а один з них, як виявилося, рускаязичний і українською не володіє. А той, що українською володіє, абсолютно підтримує порушення закону колегою і стає на його захист, порушуючи закон сам.

Я стояла і дивилася на цих двох працівників «мнє так удобна» і «полстрани разгаваріваєт на рускам»» і я не вірила сама собі, що я знаходжуся в Службі Безпеки України. Це ХТО відповідає за мою безпеку? Оці русофіли? За мою безпеку? Мою? Відповідає за безпеку українців той, хто не розуміє значення української мови в житті цієї країни, не розуміє, що мова – це фактор безпеки? За нашу безпеку відповідає «мнє так удобнєй?» Що ще їм «удобнєй» ? Порушувати закон? Що ще їм зручно? Покривати злочинців? Зраджувати країну?

Допиту не відбулося. Перебуваючи в шокованому стані, я гримнула на все СБУ: «Вивчите мову – тоді й покличете», і, витребувавши свій паспорт, гепнувши дверима, вилетіла надвір.

Звертаюся до Петра Порошенка. Мені розповіли, пане Президенте, що ви стали патріотом, підписали Указ про 10-річний розвиток мови.

1.У зв’язку з цим, вимагаю оголосити догану голові СБУ Василю Грицаку за невідповідність займаній посаді. Як можна доручати людині безпеку цілої країни, якщо він не може елементарного – навести лад у себе в стінах будівлі СБУ, не може забезпечити дотримання його підлеглими закону про державну службу і обов’язкове використання ними державної мови. Набирає на службу людей, які так само не відповідають посадам. Нехай ви, пане Президенте, безсилі вплинути на міністра внутрішніх справ, це не ваша квота. То голова СБУ – це ваш ставленик.

2. Призначити службове розслідування, яким чином працівник, що не володіє державною мовою, потрапив на державну службу в таку високу установу. Хто йому дав довідку про українську мову, покарати їх, і скільки ще працівників СБУ порушили Закон України про державну службу і в обхід цього закону про обов’язкове володіння українською мовою, проросійськи налаштованих, отримали роботу в СБУ.

3. Вимагаю допиту державною мовою.

Лариса Ніцой. Дитяча письменниця, яка через бездіяльність влади замість писати дитячі книжки, вигрібає за владою авгієві стайні.

Лариса Ніцой

Від admin