Багато може один чоловік!
Сергій Павленко – навіть не кандидат історичних наук, але саме з його ініціативи засновано історичний журнал “Сіверянський літопис”, що є визнаним науковим журналом, де наввипередки друкуються кандидати і доктори не тільки історичиних наук.
Та головне, що він сам один як ухнюпився в тему гетьмана Мазепи, як ворон у суху кістку, то вже навистукував стільки досліджень про гетьмана і його добу, що я називаю його найвидатнішим мазепознавцем світу. І це проста констатація факту. Він один виконав роботу цілого інституту історії.
А шо ж робить, якщо чернігівські історики воліють досліджувати російську кавалєр-дєвіцу Дурову, російсько- японську війну, та інші, ну, дуже актуальні для України теми, на крайняк – історію любецької шляхти. А ось величезно- ваговитим і важезним періодом та постаттю анафемованого Московією гетьмана має займатися дослідник – одинак…

Власне, це все я написав, щоб привітати Сергія Павленка з його черговим успіхом – він у Троїцькій церкві Києво- Печерської Лаври знайшов прижиттєві зображення гетьмана. Сенсація під носом у столичних істориків знайдена чернігівським аматором.
…Телефоную Сергію Олеговичу – він літує в батьківській хаті у Дяговій. З захопленням розповідає про підготовку нової книги з незнаними документами про мазепинський час. Вперше будуть опубліковані українською шведські та польські документи – він сам організував і син оплатив переклади.
Радію за творчу невтоленність Сергія Павленка!
…А ось Хрест Івана Мазепи, яким його нагородив Президент Ющенко, вкрали табачніки – януковичі і він досі не вручений. А Чернігівська ОДА, попри публічні і письмові звертання, нічого не добилася (якщо й добивалася)…Указ є, а Хреста нема…

Vasyl Chepurnyi

Від admin