Під такою назвою розпочав роботу Міжнародний волонтерський табір ініційований Волинським земляцтвом у м. Києві – Міжнародним громадським об’єднанням «Волинське братство» та підтриманий Всеукраїнською асоціацією молодіжного співробітництва «Альтернатива-В» в Музеї історії сільського господарства Волині – Скансен, що в селищі Рокинях біля Луцька.   

 

         Табір діятиме до 11 серпня 2018 р. за участю молоді з 7 країн світу. Міжнародна команда з 13 волонтерів, яка складається з молодих людей з  Франції, Німеччини, Туреччини, Чехії, Cловаччини, Мексики та волонтерів з України, виконуватиме різноманітні роботи з благоустрою Музею, території дендропарку тощо.

Унікальність даної кампанії полягає в тому, що другий рік поспіль МГО «Волинське братство» у співробітництві з ГО ВАМС «Альтернатива-В» проводять спільну міжнародну акцію, яка має на меті: підвищення обізнаності українських та іноземних учасників у сфері культурної спадщини волинського краю  та популяризацію її у своїх країнах; поширення знань та навичок неформальних методів освіти  для пропагування захисту та збереження культурної спадщини  Волині, а саме проведення майстер-класів з волинської вишивки, волинської ляльки-мотанки, облаштування волинської поліської хати, оглядових екскурсій по історичних місцях та інше.

Мета проекту привернути увагу місцевих громад, особливо молоді, до об’єктів історичної старовини, сприяти  переосмисленню їх значення для України. Запропонувати зацікавленим особам та інституціям Волинської області розробити концепцію збереження історичної спадщини Волині, як туристичного краю. Залучити місцеве населення до її збереження, адже опікуватись унікальними об’єктами є справою не тільки держави, а й пересічних громадян.

На жаль, керівництво ОТГ Княгининівської сільської ради (Олена Твердохліб) повернулася до Музею-скансену «спиною». Після невдалого проекту телеканалу «1+1» «Громада на мільйон», міська влада не підтримала жодної пропозиції і клопотання Музею. Лише дякуючи голові обласної ради Ігору Палиці, який тричі зустрічався з музейниками, сам побував у скансені, оглянув і центральну експозицію і експозицію просто неба, вдалося реставрувати і хату після пожежі, і відновити свою діяльність по охороні та збереженню культурної спадщини, вихованню молоді в дусі українського лицарства.

А тепер, завдяки не байдужості Волинського братства, нашим землякам із Києва – Сергію Шевчуку, Галині Бідношей та іншим, ми маємо вдруге групу волонтерів із зарубіжжя. Міжнародні волонтерські табори є визнаним способом об’єднання представників різних країн на період реалізації проекту, протягом якого учасники виконують суспільно корисну роботу для місцевої громади, в даному випадку – роботу, спрямовану на збереження об’єктів історичної і культурної спадщини.

Волонтерський табір «Cтаровинна Волинь – перехрестя культур» сприятиме розвитку міжкультурного діалогу та миру. Такі проекти об’єднують людей з різних країн, різного культурного походження та віросповідання навколо спільної мети, досягнення якої можливе тільки за умови об’єднання зусиль учасників процесу на всіх рівнях. Розробка та впровадження спільного проекту дозволяє встановити зв’язок між місцевою ініціативою та актуальними питаннями глобального масштабу.

На прес-конференції, яка пройшла просто неба у скансені, молоді волонтери, а це студенти  університетів, були щирі і відверті у спілкуванні. Приємно, що науковці музею (Матвій Коханюк) та заступник директора (Анатолій Костюк) могли вільно спілкуватися з іноземцями на англійській мові. Екскурсію по експозиції музею-скансену без перекладача провів Матвій Коханюк. Він і працює з ними до обіду, розповідаючи про наш край.

А після обідньої перерви, волонтери матимуть культурно-екскурсійну програму, завдяки якої краще ознайомляться з історією Волині та України в цілому.

Повертаючись до своїх країн, волонтери продовжуватимуть поширювати набуті знання та досвід, популяризуючи, тим самим, Україну та її історичну спадщину.

Реалізація проекту відбувається за фінансової підтримки ФОП Козел В.М., ТОВ «Владтранс» та Iнвестиційна група VolнWest Group.

Долучайтесь до прекрасного і патріотичного!

 

Олександр Середюк,

директор музею-скансену

Від admin