Відвідали острів Березань, що знаходиться недалеко від місця нашого відпочинку, приблизно 30 хв морем на швидкісному катері.
Після огляду острівних краєвидів, катакомб і залишків фортеці, коли залишився вільний час, вирішили подивитися поближче, як ведуться археологічні розкопки на острові.
Там працювала група археологів, приблизно півтора-два десятки людей.
Як тільки ми попрямували в їхньому напрямку, одна особа почала кричати, – Астанавітєсь! Праход сюда запрєщьон! Ви што, нє панімаєтє русскава язіка?!!
На що я ій відповіла, що не розумію і прошу пояснити украінською мовою, чому громадяни Украіни позбавлені права вільного пересування територією Украіни.
Вся група припинила своі роботи, а двоє чоловіків пішли нам назустріч, щоб перекрити прохід.
Один з них кричав з характерним російським акцентом, що “Здєсь вєдуцца архєологічєскіє раскопкі і пастароннім вход запрєщьон!!”
Коли я запитала, що тут робить громадянин Росіі, він повернувся і пішов геть, а жінка ( вона на фото в профіль) сказала нам (цитата) – Ну і какая разніца, что он гражданін Расіі?
Тобто, акцент його видав, і його спільники не заперечували його громадянство держави-окупанта.
Далі у відповідь на #акакаяразніца я сказала, що ми воюємо з Росією, державою-агресором, а росіянин на територіі Украіни вказує нам, де ми можемо ходити, а де ні.
І попросили документ, що надає ім право на археологічні дослідження і забороняє нам прохід до зони розкопок.
На що ці люди відповіли (цитую) – Ми с Расієй не ваюєм!
На ще одне прохання показати документальний дозвіл на розкопки вони тільки сміялися у відповідь.

Отже, звертаюся до СБУ з проханням перевірити громадянство людей з групи археологів, що займаються розкопками на острові Березань.
Росіянина, що скоріш за все очолює группу, вдалося зафіксувати тільки зі спини, бо він швиденько пішов, коли я запитала про те, що тут робить громадянин РФ.
Жінка, що по іі словам “з Росією не воює” і чоловік, який перешкоджав проходу на світлині є.
Також хотілося б почути відповідь від Міністерства Культури Украіни, чи видавався дозвіл на археологічні розкопки на острові Березань і, якщо видавався, то кому саме.
До речі, екскурсовод нам повідомила, що це місце давно облюбовали “чорні археологи”.

P.S. Наші припущення, що на острові працюють громадяни РФ підтверджуються, крім того поступила інформація, що розкопки фінансуються з Росіі.

Друзі, ніколи не зверталася з проханням перепосту, але зараз це саме той випадок, коли прошу поширення.

Natalie Gunko

Від admin