НАЦІОНАЛЬНИЙ МУЗЕЙ “КИЇВСЬКА КАРТИННА ГАЛЕРЕЯ”

4 XL. Олександр Сиротенко. Надія Сиротенко. Олександр Вовк. Сергій Вовк. Живопис і графіка з родинної і приватної колекцій

В рамках багаторічного музейного проекту “Сімейна художня традиція”

Жовтень-листопад

Виставка презентує 4-х художників, творчість яких від покоління до покоління, розвивалась протягом усього  ХХ століття. Вони – представники мистецької династії, яку заснував видатний український художник Олександр Іванович Сиротенко (1897-1975).

Своєрідний живописець і рисувальник, інтелектуал і блискучий педагог, Олександр Сиротенко залишив велике надбання, що гідно представлено в музейних і приватних колекціях на батьківщині та за кордоном.

Триває дослідження цінного педагогічного досвіду, архіву та великого рукопису мемуарів художника.

Сиротенку були підвладні майже всі жанри живопису, види плакатного мистецтва, техніки рисунку.  Він також ілюстрував книги, робив анімаційні фільми, декоративні панно. Все життя художник багато і плідно працював, малював завжди і всюди, ніколи не полишав олівця і блокнота.

Феномен Сиротенка – людини, художника і педагога – створив феномен мистецької родини. Два покоління талановитих живописців стали його неформальними учнями і послідовниками: донька Надія Олександрівна Сиротенко (1920-2005), зять Олександр Іванович Вовк (1922-2004) і онук Сергій Олександрович Вовк (нар. 1958). Творча родина – звичайне явище історії мистецтва. З легкістю можна згадати, починаючи з епохи Відродження, десятки імен майстрів, у родинах яких художнє ремесло успадковувалося наступними генераціями. В кожного з членів такої родини був свій шлях, своя творча доля, своє місце в мистецтві, але концентрат творчого духу в поколіннях, безумовно, реалізовувався в найкращих творах, що відповідали естетичним ідеалам і духовним потребам кожної епохи.

В експозиції представлено близько 60 живописних і графічних творів мистецької родини Сиротенко-Вовків.

Від admin