18 січня у Національному музеї історії України, відкрилась виставка присвячена 100-річчю підписання Акту Злуки між УНР та ЗУНР під назвою «Лицарям Української Народної Республіки присвячується».

Одразу виникають запитання – чому лише лицарям УНР? А що з лицарями ЗУНР? І чому центральним експонатом виставки, відкритої до загальнонаціонального свята єдності, став поховальний вінок загиблим учасникам братовбивчого конфлікту між загонами Директорії УНР та військами Української Держави?

Як трапилось, що оригінал Акту Злуки, представлений на виставці, є експонатом другого плану? Що робить на виставці кулемет Максима періоду Другої світової війни, націлений на Акт Злуки? І чому гвинтівки Мосіна, вилучені напередодні з постійно діючої експозиції представлені у відкритому показі?

Слід розуміти, що впродовж останніх чотирьох років у НМІУ не шукають простих шляхів. Виявляється, в основу концепції гарячково підготованої виставки покладені ідеї «великого знавця української історії», випускниці Вищої партійної школи при ЦК КПУ Т. Сосновської. А основою діяльності сумнозвісної директорки є не відтворення музейними засобами подій української історії, не копітка науково-експозиційна та науково-фондова робота, не підтримка миру та злагоди у великому колективі, а дешевий особистий піар, що ґрунтується на маніпуляціях різноманітними кількісними показниками та сумнозвісній «стахановщині», коли усе робиться тремтячими руками в останні години. Будучи далекою від історичної науки, Т. Сосновська вирішила піаритись за допомогою красивого, срібного і блискучого предмета, на жаль, пов’язаного із трагедією, що символізує суспільний розбрат, якого ми сьогодні усіма силами намагаємось уникнути.

Звісно, срібний поховальний вінок загиблим у бою під Мотовилівкою Січовим стрільцям (виготовлений ювелірною фабрикою Й. Маршака) є унікальною пам’яткою української історії, має велику культурну та історичну цінність. Шани заслуговують реставратори Музею історичних коштовностей України, які у надзвичайно стислі терміни під шаленим пресингом таки блискуче впорались з надзвичайно складною, ювелірною роботою з відновлення пам’ятки. Але… Що символізує цей предмет, виготовлений на пошанування учасників драми розбрату на святі Соборності?

Насправді, присутність вишуканого поховального вінка у стінах НМІУ дуже символічна. Це саме той випадок, коли безграмотність Сосновської зіграла з нею злий жарт. Поховальний вінок став яскравим символом майже чотирирічної руйнівної діяльності Сосновської у НМІУ (цвинтарна папороть влучно доповнює загальну картину).

Адже лейтмотивом її роботи був навіть не «дерибан» бюджету, не масові звільнення співробітників-професіоналів та безконечна судова тяганина. Основою діяльності Сосновської в провідному музеї держави, її рушійною силою стало штучне роздмухування протистояння в колективі, підле зштовхування лобами співробітників, поширення брудних чуток та наклепів, плекання доносів та зради. Як тут не згадати громадянську війну між Петлюрою і Скоропадським? Тому, перебування поховального вінка у центрі експозиції, символізує результат внутрішнього розвитку НМІУ останніх років. Навіть високі державні чиновники, на чию присутність на відкритті виставки так розраховувала горе-директорка, зрозуміли, що піаритись на тлі предмета, виготовленого з приводу дуже сумної та суперечливої події, якось негоже.

Чотири роки Сосновська наполегливо і цілеспрямовано занурювала колектив НМІУ у багно протистояння та інтриг. Проте, її титанічна праця з перетворення співробітників на зграю заляканих безхребетних істот, які люто ненавидять одне-одного згаяна марно.

Достатньо керманичці буквально на день звільнити музейні стіни від своєї присутності, як відновлюється нормальне, товариське спілкування між людьми та злагоджена, продуктивна праця (за винятком кількох «особливо цінних» кадрів Сосновської, обтяжених цілим букетом психічних розладів). А це дарує надію, що сьогоднішня Україна та головний історичний музей не повторять долю соборної УНР, навчившись правильно трактувати предмети, недоречно проекспоновані безграмотними «музейниками». А відновлений срібний вінок у майбутньому займе гідне місце в оновленій постійно діючій експозиції НМІУ, нині поруйнованій Т. Сосновською. Своє законне місце, а не місце Акту Злуки.

Усіх із Днем соборності України!

Патріоти НМІУ

Від admin