З метою удосконалення етапів створення і реалізації творчих проекті, Уряд схвалив внесення зміни до Положення про порядок надання грантів Президента України молодим діячам у галузі театрального, музичного, циркового, образотворчого мистецтва та кінематографії, молодим письменникам, майстрам народного мистецтва для створення і реалізації творчих проектів. Відповідний проект Указу Президента України схвалено на зсіданні Кабінету Міністрів України 8 травня.

Проектом Указу Президента України пропонується унормувати віковий підхід у відборі претендентів на здобуття грантів, а cаме – грант може одержати молодий діяч віком до 35 років на момент подачі заявки.

Спрощується механізм порядку надання грантів шляхом виключення із його процедури засідання колегії Міністерства. Нині така процедура має виключно формальний характер. Оскільки претендентів на здобуття грантів відбирають Експертні комісії за напрямами у галузях театрального, музичного, циркового, образотворчого, народного мистецтва, кінематографії та літератури з представників органів виконавчої влади, інститутів громадянського суспільства, провідних діячів та наукових працівників у галузі культури і мистецтва.

Зазнають змін питання організаційного характеру, а саме змінюються дати прийому заявок від претендентів та дати засідання Експертних комісій для надання більшого часу для створення і реалізації творчих проектів.

З метою врегулювання розбіжностей, які можуть вплинути на організаційний процес надання грантів Президента України молодим діячам у 2020 році, у проекті акта дату введення в дію Указу Президента змінено з 1 січня 2010 року на 1 березня 2020 року.

 

Від admin