12 липня 2019 р. о 15 год. у Музеї волинської ікони відкривається виставка «Сакральний простір Юрія Нікітіна»

 

Юрій Нікітін – один із найталановитіши іконописців в Україні, славиться своїм професіоналізмом та оригінальністю. Його роботи можна побачити не тільки на всесвітніх виставках, а й у приватних колекціях Греції, Грузії, США, Німеччини, Великобританії, Ізраїлю, Польщі, Франції, Хорватії.

Художник закінчив Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури (м. Київ), переважно займається станковим живописом, іконописом та енкаустикою.У 90-х роках винайшов технологію живопису на шкірі, яку використовує для втілення варіацій на його улюблені середньовічні сюжети.Митець працює у традиційній манері написання ікон, дотримуючись канону, проте вводить і свої характерні особливості: стилізує ікону під певний період, використовує багату символіку та рослинний орнамент.Ускладнюючидекораціюживописноїповерхні, ЮрійНікітінводночас стилістично точно подаєобрази, події та явища. Не прагнучи до історичноїправдоподібностізображення, митець просто даєглядачуможливістьвідчутидуховну, благодатну атмосферу, якоюнаділенінаписані ним ікони.

На виставці представлені сакральні твори Юрія Нікітіна з колекції Острозької Академії, приватної колекції художника-реставратора Миколи Бендюка (м. Острог) та написані митцем спеціально до виставкового проекту у Музеї волинської ікони. Знайомство художника з волинським іконописом надихнуло його на написання ікон у манері острозької іконописної школи: ікони «Святий Миколай», «Юрій Змієборець». У стилі українського парадного портрету XVI-XVII ст. виконанийобраз Федора Острозького.

Виявом національної традиції в  українському мистецтві є зображення Богородиці та Ісуса у вишиванках на іконі «Рівненська Богородиця»,  історичних осіб на іконах «Покрова», «Шевченківської Богородиці», Григорія Сковороди у картині «Херувимський мандрівник».Реалії сьогодення втілені в іконі «Богородиця військова», на якій зображені князі, полководці, козаки, повстанці, що уособлюють  історію українського війська, боротьбу за волю і небесне покровительство цього ратного подвигу.

Творчі роботи  Юрія Нікітіна,багатогранно талановитої людини, представляють справді неповторне мистецтво, що дарує натхнення для роздумів та емоційну насолоду.

Від admin