Впродовж тижня, що минає, у мережі Інтернет та ЗМІ поширюється часто викривлена інформація про ситуацію в Національному музеї історії України. Відбуваються спроби моєї дискредитації, колектив музею підбурюється до невиконання наказів та розпоряджень керуючого органу музею. Коротко про те, що відбулося, причини та обставини мого призначення виконувачем обов’язків генерального директора. Лише факти.
Я працюю в Національному музеї історії України на посаді заступника генерального директора з наукової та фондової роботи.
7 листопада 2019 р. Міністерством культури України був виданий наказ № 852 «Про проведення перевірки», яким з 11 по 29 листопада призначається перевірка можливих порушень законодавства України генеральним директором Національного музею історії України Т. В. Сосновською. Наказом Сосновська Тетяна Вікторівна відсторонюється від виконання обов’язків генерального директора музею НА ЧАС ПРОВЕДЕННЯ ПЕРЕВІРКИ. Виконання обов’язків генерального директора покладається на головного зберігача САВЧУК МАРІЮ ІВАНІВНУ. Створюється комісія для проведення перевірки згідно з додатком.
Головний зберігач НМІУ М. І. Савчук з 8 по 10 листопада перебувала на лікарняному і вийшла на роботу в понеділок 11 листопада.
Зранку 11 листопада комісія МКУ, очолювана начальником головного управління культурної спадщини Директорату культурної спадщини Юлією Віталіївною Нечипоренко, прибула до Національного музею України для ознайомлення генерального директора НМІУ Т. В. Сосновської з наказом Міністерства культури України та з наміром розпочати роботу. У приймальні музею комісію зустрів юрисконсульт музею І. І. Ангелін. Після ознайомлення з наказом Міністерства культури України він повідомив комісію, що головний зберігач музею М. І. Савчук 8 листопада 2019 р. була звільнена з роботи відповідно до наказу № 188/2-к (див. фото). На повідомлення М. І. Савчук про те, що 8 листопада вона була відсутня у музеї через хворобу та про наявність у неї документа про тимчасову непрацездатність (див. фото), І. І. Ангелін порадив їй звертатись до суду. Заступник генерального директора з господарських питань Т. О. Бєлова, яка видала наказ про звільнення головного зберігача 8 листопада 2019 р. (без передачі матеріальної відповідальності та погодження з Міністерством культури України, без повідомлення самої співробітниці, яка звільняється), у присутності членів комісії МКУ підтвердила, що 8 листопада була поінформована про хворобу М. І. Савчук. Причини підписання наказу про звільнення вона пояснити не змогла.

Зважаючи на дивні обставини несподіваного звільнення головного зберігача НМІУ М. І. Савчук, Міністерство культури України видає наказ № 864 від 11 листопада 2019 р., яким виконувачем обов’язків генерального директора музею призначає Патриляка Богдана Казимировича. Саме за таких обставин я «захопив музей» та став «рейдером».
Накази Міністерства культури України відсторонена директорка та її оточення не визнають. Т. В. Сосновська намагається самовільно здійснювати керівництво музеєм, видає письмові розпорядження співробітникам. Приміщення, де знаходиться відділ кадрів, канцелярія та бухгалтерія музею наглухо замкнене. Установою ширяться чутки, які вже доносяться у письмовому вигляді до Президента, Прем’єр-міністра та Міністра культури, зокрема, про якісь «таємні списки на звільнення незгідних».
Категорично спростовую інформацію про існування будь-яких «списків на звільнення» та наявність у мене намірів звільнити будь-кого із співробітників музею.
Поширювана музеєм інформація про затримку з моєї вини заробітної плати та плани невиплати премій і зарплат також не відповідає дійсності.
У мене відсутні будь-які конфлікти зі співробітниками музею.
Намагання за будь-яку ціну не допустити до музею комісію з перевірки можливих порушень законодавства України генеральним директором Національного музею історії України Т. В. Сосновською промовисто свідчать про те, що відповідальним особам є що приховувати. Дехто трактує музей, як свою приватну власність, тому волає про «рейдерство» та «захоплення». Залишається не зрозумілим, яким чином державний музей може захопити його керуючий орган – Міністерство культури України? Виглядає так, наче державна установа та частина Музейного фонду України вже захоплена групою осіб.
Чи не час повернути музей та його фонди державі?

Bohdan Patrylak

Від admin