Представляємо 10 найкращих робіт української частини найбільшого міжнародного конкурсу фотографій об’єктів культурної спадщини для Вікіпедії «Вікі любить пам’ятки».

У 2020 році на конкурс подали понад 47 тисяч світлин та відео пам’яток культури України, що є рекордом за всі роки проведення конкурсу в Україні. Цьогоріч свої роботи завантажили 550 авторів. За кількістю фото Україна посіла перше місце серед 50 країн-учасниць.

Найкращими за якістю, композицією, енциклопедичністю, журі обрало світлини пам’яток, що розташовані у Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Львівській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Чернігівській областях та місті Київ. Ці фотографії представлять Україну на міжнародному етапі конкурсу, де позмагаються з переможцями інших країн.

«Мета конкурсу  “Вікі любить пам’ятки”— зібрати знімки всіх об’єктів нерухомої спадщини світу для ілюстрування статей у Вікіпедії та привернути увагу до стану збереженості цих об’єктів. Проєкт згуртовує навколо себе фотографів, краєзнавців, вікіпедистів та усіх небайдужих до збереження культурної спадщини. Цього року у нас серед 10 переможців — 10 різних авторів та 9 регіонів. Дуже добре, що Україна буде представлена на міжнародному етапі такою різноманітною», — прокоментувала Наталія Тимків, адміністраторка української Вікіпедії, членкиня організаційного комітету «Вікі любить пам’ятки».

Списки проєкту «Вікі любить пам’ятки» у Вікіпедії залишаються найбільшою відкритою базою офіційних об’єктів нерухомої спадщини України. Волонтери створили та постійно вдосконалюють (поповнюють та виправляють) цей перелік. На початку вересня 2020 року конкурсні списки офіційних пам’яток нараховували понад 89 тисяч об’єктів. Зараз списки налічують понад 92 тисячі позицій.

Відкриті списки у Вікіпедії та зрозумілий функціонал із завантаження дозволяє зробити процес участі зручним та доступним кожному. За дев’ять років конкурсу вдалося отримати фотографії 37889 пам’яток культури України.

У межах конкурсу визначали авторів найкращих фотографій та учасників, що сфотографували найбільшу кількість об’єктів, загалом та за областями. А також переможців у спеціальних номінаціях «Віа Регіа Україна», «Єврейська спадщина», «Млини» та «Відео» (переможці останньої спецномінації будуть оголошені пізніше).

Найкращою світлиною «Вікі любить пам’ятки 2020» стала фотографія Церкви Святого Юрія, розташованої у місті Дрогобич Львівської області. Авторкою фото є Олена Курило. Фото перемогло і в обласній номінації.

Церква Святого Юрія, м. Дрогобич, Львівська область. © Олена Курило, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0 Перше місце українського етапу 2020 року. Найкраще фото Львівської області

Олена Курило розповіла, чому вирішила взяти участь у конкурсі:

«Я вже довгий час для пошуку нової інформації першочергово використовую Вікіпедію. Мене завжди подобалась ідея з якою створена Вікіпедія кожен може поділитися своїми знаннями та зображеннями з іншими. В цьому році я побачила чудову можливість приєднатися до спільноти людей, які займаються дуже корисною справою наповнюють якісним контентом чудовий ресурс. І я дуже рада, що тепер мої зображення  ілюструватимуть статті і можуть бути корисними».

Наталія Шестакова, членкиня журі вважає, що:

«Завдяки романтичному вечірньому освітленню це дуже виразна та приваблива презентація однієї з найвідоміших пам’яток Львівщини та України в цілому».

На другому місці аерофото історико-археологічного заповідника «Кам’яна Могила», що розташований у смт Мирному Запорізької області. Фото зробив Ельдар Сарахман. Також світлина стала найкращою серед інших фото Запорізької області. Автор розповів, що активно їздить Україною та знімає цікаві об’єкти: села, міста, храми, млини, заводи та пам’ятки природи.

Культовий комплекс «Кам'яна Могила», смт Мирне, Запорізька область. © Ельдар Сарахман, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0 Друге місце українського етапу 2020 року. Найкраще фото Запорізької області

Наталія Шестакова відзначила гарний ракурс і прокоментувала світлину:

«Ніколи раніше не бачила фото Кам’яної Могили зверху з повітря, нагадує голову людини, де кам’яний комплекс — це великий мозок. Дуже виразна та нетривіальна презентація пам’ятки».

Третє місце у вечірнього зимового фото Покровського собору, що у Харкові. Знімок зробила Катерина Поліщук.

Покровський собор, м. Харків, Харківська область. © Катерина Поліщук, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0 Третє місце українського етапу 2020 року. Найкраще фото Харківської області

Сергій Криниця, фотограф, член журі, назвав фото гарним, проте зауважив, що трішки забракло різкості.

Наталія Шестакова вважає, що:

«Це дуже приваблива та виразна презентація пам’ятки у навколишньому середовищі завдяки вдало вибраному часу для фотографування, чудовому освітленню та кольорам, емоційному забарвленню магії зимової казки, продуманій композиції».

Четверта позиція у світлини вітряка, що розташований в Музеї народної архітектури та побуту в Пирогові. Це також найкраще фото Києва. Знімок зробив Руслан Грибюк. Пирогів є одним з найулюбленіших місць автора у Києві.

Вітряк з села Кудрявого Охтирського району Сумської області в Національному музеї народної архітектури та побуту в Пирогові, м. Київ. © Руслан Грибюк, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0 Четверте місце українського етапу 2020 року. Найкраще фото Києва

«Я дуже люблю фотографувати, та й хотів поділитися гарною світлиною. В день, коли було зроблене фото, у мене був фотопохід у Пирогів. Був гарний день, в Пирогові завжди є змога відпочити від міської суєти. Щодо конкурсу, хотів би подякувати організаторам, це дійсно корисна робота, і гарні світлини пам’яток архітектури можуть спонукати українців до вивчення історії України, комусь стати в пригоді для написання статей, рефератів і особистого дослідження. А для іноземців якась світлина може бути поштовхом для туристичної подорожі в Україну», — розповів Руслан Грибюк.

П’яте місце у ТОП-10 посіла світлина Гончарської вежі у місті Кам’янець-Подільський. Також фотографія стала найкращою у Хмельницькій області. Автором є Микола Кальченко. Переможець розповів, що йому подобається ділитися своїм баченням краси і величі України.

Гончарська башта, м. Кам'янець-Подільський, Хмельницька область. © Микола Кальченко, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0 П'яте місце українського етапу 2020 року. Найкраще фото Хмельницької області

Микола Ломако, член журі, архітектор зазначив, що бежево-сірий колір на фото прикрашає весь сюжет.

У Вікіпедії поки що немає статті про Гончарську вежу. Можливо, світлина надихне когось започаткувати статтю та розповісти про цю пам’ятку у найбільшій онлайн-енциклопедії.

Шосте місце в ТОП-10 і найкраще фото Донецької області — світлина Миколаївської церкви, що входить у комлпекс Свято-Успенської Святогірської лаври у місті Святогірськ. Фото зробив Віталій Башкатов, неодноразовий переможець сестринського конкурсу «Вікі любить Землю».

Миколаївська церква, м. Святогірськ, Донецька область. © Віталій Башкатов, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0 Шосте місце українського етапу 2020 року. Найкраще фото Донецької області

На сьомому місці фотографія костелу-мавзолею Потоцьких, що у селі Печера, Вінницької області. Це фото перемогло і в обласній номінації. Автором є Вадим Постернак.

Костел-мавзолей Потоцьких, с. Печера, Вінницька область. © Вадим Постернак, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0 Сьоме місце українського етапу 2020 року. Найкраще фото Вінницької області

«Вже багато років захоплюсь архітектурою та краєзнавством. Люблю подорожувати незвіданими місцями, відкривати там щось нове і цікаве. До речі, майже ніколи цілеспрямовано не фотографую пам’ятки за списками. Просто знімаю те, що мені подобається, а вже потім звіряю з переліком у ВЛП 🙂 », — розповів Вадим Постернак.

Наталія Шестакова прокоментувала світлину:

«Вражає надзвичайно гармонійне поєднання принад архітектурної пам’ятки та навколишнього природного середовища, чудова композиція та абсолютно чарівні освітлення та кольори сонячної золотої осені створюють потужне емоційне враження світлої та затишної, практично класичної краси».

На восьмому місці панорамне фото костелу Святої Трійці, що в селі Зіньків Хмельницької області. Автором знімка є неодноразовий переможець нашого конкурсу у декількох номінаціях Сергій Зисько.

Костел Святої Трійці, с. Зіньків, Хмельницька область. © Сергій Зисько, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0 Восьме місце українського етапу 2020 року

Наталія Шестакова описує свої враження від фото:

«Дуже виразна та приваблива, практично бездоганна панорама чудова, врівноважена композиція, освітлення та кольори надзвичайно привабливо презентують комплекс пам’ятки у навколишньому середовищі, оспівують красу природи та ландшафтів Поділля, справляють потужне емоційне враження радісного піднесення та жаги до мандрів та пізнання краси власної країни».

Дев’яте місце та перемогу у номінації найкраще фото Чернігівської області отримала світлина Троїцько-Іллінського монастиря. Автором фото є Андрій Казун.

Комплекс споруд Троїцько-Іллінського монастиря, м. Чернігів, Чернігівська область. © Андрій Казун, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0 Дев'яте місце українського етапу 2020 року. Найкраще фото Чернігівської області

Андрій Казун розповів, що взяв участь у конкурсі, аби поділитися гарними світлинами зі світом, а також і через відчуття спортивного азарту.

Наталія Шестакова коментує фото так:

«Дуже гарне зображення з позиції ракурсу, композиції, вдалого часу для зйомки, чудові ніжні кольори та освітлення, відчувається подих морозного дня. Але можуть бути певні запитання щодо чіткості та різкості зображення».

Микола Ломако, член журі, архітектор, вважає фото композиційно стійким, а сніговий сонячний день прикрашає архітектуру монастиря.

Десяте місце посіла світлина, що стала найкращою у Херсонській області. Фото городища «Скелька», що у селі Олександрівка, Херсонського району. Автором знімка є Олег Марчук.

Городище «Скелька», с. Олександрівка, Херсонський район, Херсонська область. © Олег Марчук, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0 Десяте місце українського етапу 2020 року. Найкраще фото Херсонської області

«Пам’ятки археології важко показати, тут вони програють пам’яткам архітектури. Гарний знімок городища, хоч і є деякі питання до якості зображення», — прокоментувала членкиня журі, архітекторка Надія Лиштва.

Вітаємо переможців та дякуємо всім учасникам за ваші роботи! Вони вже знаходять своє місце у статтях найбільшої онлайн-енциклопедії Вікіпедії та допомагають задокументувати стан пам’яток культури України.

Церемонія нагородження переможців цього разу пройде онлайн. Деталі про дату і час проведення оголосимо вже незабаром на нашому сайті та у соціальних мережах конкурсу.

Від admin