В Україні розглядають можливість передати в концесію деякі об’єкти культурної спадщини, які увійшли до програми «Велика реставрація».

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Інфраструктура» в Києві у понеділок, 22 лютого.

В рамках проєкту Велике будівництво у 2021 році Мінкультури відновлять 100 культурних об’єктів, серед яких музеї та замки.

Зокрема, Зеленському було поставлено питання щодо програми «Велика реставрація», на яку, як розповідав раніше міністр культури Олександр Ткаченко, хочуть виділити 2 мільярди гривень.

Представники ЗМІ поцікавилися у президента, чому в Україні не розглядається можливість передачі в концесію об’єктів історичної та культурної спадщини (за прикладом Франції або Чехії, де власниками замків стають окремі громадяни і розвивають готельний або ресторанний бізнес на території об’єктів культури).

«Є багато форматів. Також ми розглядаємо варіант концесії. Це точно є така програма. Зараз ми розробляємо, які саме пам’ятники історії і культури можна розглядати як концесійний проєкт», – запевнив Зеленський.

Президент також уточнив, що перші вільні 300 млн грн на «Велику реставрацію» підуть тільки на підготовку всіх необхідних документів проєктів. Решту коштів держава буде вкладати з інших напрямків і бюджетних програм.

Нагадаємо, глава Мінкультури заявив, що на «Велику реставрацію» в цьому році витратять 2 мільярди гривень. Вони розділені на 1,7 мільярда (закладені в спецфонд від грального бізнесу) і 300 мільйонів загального фонду.

Від admin