У Києві презентували художній фільм «КРУТИ 1918», присвячений 100-річчю історичної події – Бою студентів під Крутами.

Кінострічку представила творча група у повному складі. Захід також відбувся за участі Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка, Міністра культури України Євгена Нищука та заступника голови Державного агентства України з питань кіно Сергія Неретіна.

 

 

За словами Міністра культури України Євгена Нищука, вихід цієї стрічки до 100 – річчя подій під Крутами, доленосного бою між армією УНР та загонами червоногвардійців, є знаковою та довгоочікуваною подією, яка відтворює історичне тло боротьби молоді за незалежність держави та перегукується із сьогоднішніми подіями, які переживає Україна.

 

«Ми маємо пам’ятати героїчні сторінки своєї історії, своїх Героїв, які зробили величезний внесок у становлення української держави. Заклали той код жертовності та сміливості на прийдешні покоління, які відобразилися в подальшій визвольній боротьбі повстанців, зрештою, і в часи незалежності, в подіях на Майдані відгукнувся той вчинок сторічної давнини», – говорить Євген Нищук.

 

 

«Безумовно, це та сторінка нашої історії, яку треба відкривати, говорити про це голосно на весь світ, про наших юних героїв, які своєю жертвою практично заклали становлення української держави. За цих декілька днів вони затримали велике військо, своїм вчинком даючи змогу підписати декілька важливих міжнародних угод становлення УНР та зафіксували становлення української держави. Так, ми не втримали тоді незалежності, але втримати її зараз це наш обов’язок, щоб покладені життя Героїв визвольного змагання, Героїв Небесної Сотні та Героїв на Сході України не були даремними».

 

За його словами, цій героїчній темі, на жаль, довгий час ніхто не приділяв належної уваги:

«Для мене це особлива картина – я бачив як все відбувалось на знімальному майданчику, і це не просто мистецька відповідальність, а й історична – за Героїв та за їх подвиг. Це дійсно неймовірна тема, яку потрібно було почати висвітлювати ще багато років назад, тоді ми б мали іншу свідомість молодих поколінь. Це художній твір, який базується на історичних подіях, коханні, житті та героїзмі».

 

 

Міністр культури також нагадав, що 28 та 29 січня до 100-річчя бою, відбудеться низка заходів з вшанування пам’яті Героїв Крут. Серед інших, 28 січня о 8:20 з Київського вокзалу відправиться швидкісний потяг до станції Крут, в село Пам’ятне де відбудуться пам’ятні заходи; 29 січня у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка буде представлена вистава Андрія Бакірова «Балада про героїв Крут» та інші.

 

На думку автора сценарію фільму Костянтина Коновалова, фільм настільки актуальний, що пронизує епохи у відрізку цілого століття.

«Я впевнений, що всі знайшли певні паралелі і це дійсно так. Ідея створити цей фільм з’явилася десять років тому, саме тоді почалася робота з вивчення матеріалів, співставлення фактів нападу на Київ, повстання на заводі «Арсенал», більшовицька пропаганда тощо. Хочу зауважити, що сценарій розпочали писати до трагічних подій на Майдані та війни на Сході країни, і ми були вражені, наскільки повторюється ця історія сторічної давнини. Це було дуже дивно, та ми продовжили роботу над фільмом і почали вносити корективи і доробляти сценарій, щоб глядачі побачили настільки точні події та емоції, наскільки це взагалі можливо зробити», – розповідає Костянтин Коновалов.

 

 

Автор ідеї стрічки переконаний, що цей фільм не є історичною реконструкцією, а створює художній образ, який має зачепити почуття кожного українця і кожного громадянина світу, небайдужого до свободи, патріотизму та любові до власного народу.

«Ми вклали у фільм всі почуття, всі емоції тих Героїв, які 100 років тому захищали столицю. Маю сподівання, що нам це вдалося і що глядачі зможуть це відчути через екран», – додав він.

 

Режисер стрічки Олексій Шапарєв розповів про перебіг знімального процесу та локації. У батальних сценах було задіяні понад 1500 людей, велика частка з яких це нацгвардійці та волонтери Зйомки відбувались в двох напрямках – документальному, який базується на спогадах командира бою Аверкія Гончаренка  і художньому – збірному образу історії сім’ї генерала Савицького та його двох синів, які опинилися по різні боки барикад.

«Це велика драма українського народу. Ще багато чого потрібно зробити, але я дуже вдячний всім, хто долучився до створення цієї картини », – говорить він.

 

 

«Моя героїня Софія – це збірний образ усіх дівчат, які жили на початку ХХ ст., які вірили у свою країну, в її незалежність. І кожна, як і студенти, боролась з режимом. Вони хотіли жити у незалежній країні, і усіма силами доводили батькам, рідним та друзям, що потрібно боротися зі своєю байдужістю, потрібно змінювати свою позицію, адже нашу націю творить небайдужість», – поділилась своїми враженнями виконавиця однієї із головних ролей, акторка Надія Коверська.

 

 

Під час презентації також був представлений перший трейлер фільму, постер, ексклюзивні відеоматеріали знімального процесу.

 

Проект фільму «КРУТИ 1918» став одним із переможців Дев’ятого конкурсного відбору Державного агентства України з питань кіно у сесії ігрових тематичних фільмів та отримав 26 млн. грн. державної фінансової підтримки при загальному бюджеті 52 млн. грн. Зйомки фільму стартували 8 вересня 2017 року, завершення виробництва планується у травні 2018 року, а вихід у національний прокат 6 грудня 2018 року.

 

Художній фільм «КРУТИ 1918» (режисер: Олексій Шапарєв) знятий у жанрі історичний екшн за реальною історією бою на залізничній станції Крути взимку 1918-го року. На тлі доленосних подій в країні двоє братів Андрій і Олекса Савицькі закохуються у прекрасну Софію. Більшовики підступають до Києва, місто наповнене «червоними» агентами. Уряд УНР кидає на боротьбу з ворогом усі  боєздатні частини армії, включно з юнкерами і студентами. Чотири сотні юнаків, серед яких Андрій і Олекса, стають проти 4-тисячного добре озброєного війська.

Від admi vik