Дніпропетровський національний історичний музей ім. Д.І.Яворницького

5 квітня

15.00

Виставкові зали музею

 

ПРЕС-АНОНС

відкриття обласної дитячо-юнацької виставки декоративно-ужиткового мистецтва та традиційних народних промислів “З Україною в серці”

 

5 квітня 2018 року о 15:00 у приміщенні Дніпропетровського національного історичного музею ім. Д. Яворницького відбудеться відкриття обласної дитячо-юнацької виставки декоративно-ужиткового мистецтва та традиційних народних промислів “З Україною в серці” (далі – Виставка).

Однією з результативних форм естетичного виховання є виховання національної свідомості засобами народного мистецтва, завдяки виставкам участь у яких дає безліч незабутніх вражень і поглиблює знання дітей про народне мистецтво нашого краю і всієї України.

З 1995 року комунальний позашкільний навчальний заклад “Дніпропетровський обласний дитячо-юнацький кіноцентр “Веснянка” Дніпропетровської обласної ради” (далі – КПНЗ “ДОДЮК “Веснянка” ДОР”) започаткував обласну виставку “З Україною в серці”, яка проводиться у кращих залах музеїв міста Дніпра.

На обласну Виставку “З Україною в серці” було відібрано більш 400 робіт, в експозиції представлені роботи з витинанки, декоративного та петриківського розпису, виробів з соломи та лози, народної ляльки та писанкарства. Розмаїттям і досконалістю вражають писанки.

Писанка – українська мініатюрна, її символічні знаки світорозуміння природи єднають з традицією минулого. І це дивовижне мистецтво відтворюють вихованці позашкільних закладів освіти з міст Дніпро (ЦУКПДЮ, Шевченківський, Самарський, Соборний, Новокадацький районів), Кривого Рогу, Кам’янського, Новомосковська, Марганця, Покров, Криничанського та Божедарівського ОТГ.

Гідно представлені такі види декоративно-ужиткового мистецтва як розпис та витинанка.  Особливо гідно продовжують справу своїх славетних пращурів сьогоднішні школярі Петриківки. Їхні роботи композиційно та колористично відбивають глибокі традиції петриківського розпису. Яскравими фарбами створені традиційні вазони, чудові квіти та птахи, перисте листя, закучерявлене  котячим пензликом. Юні майстри з м. Дніпра, Кривого Рогу, Кам’янського, Тернівки, Павлограда, Верхньодніпровського, Дніпровського, Криничанського, Новомосковського, безперечно Петриківського, Покровського, Солонянського районів. Юні майстри Педорич Анна, Ковалерчик Аріна, Гемай Альона, Шаповалова Евгенія, Ісаєва Ліза, Дороговоз Світлана, Ситало Христина, Синюкова Катерина, Луцишин Олександра, Пасічна Аліна, Артемюк Мар’яна, Мигаль Марія, Бєлов Юрій, Колесник Кристина, Саприкіна Олександра, Коваль Карина, Костенко Дар’я, Парфеєвець Софія, Свірідова Олександра, Назаренко Світлана, Шапашнікова Діана, Кощєвська Анастасія, Калюжна Катерина, Перекопська Оксана, Ігнатенко Віторія, Єлсупова Єлизавета, Бовт Анастасія, Кошля Аліна, Сорока Валерія, Матяш Людмила, Потапенко Віталіна, Безпальча Яна, Толстая Софія, Дроговоз Аліна, Головата Крістіна, Іващук Анна, Буря Юлія опанували різні форми Всесвітньо відомого розпису.

Дуже близькими орнаментально та композиційно до петриківського розпису є петриківська витинанка. Це мистецтво також відроджено у Петриківці. Сьогодні дарують його людям і навчають дітей мистецтву витинанки у гуртках закладів позашкільної освіти: ЦДЮТ Самарського району м. Дніпра;  ЦПР № 1Шевченківськог району м. Дніпра; ЦПР № 2 Соборного району м. Дніпра; ПТДЮ Новокадацького району м. Дніпра; БДТ Індустріального району; ЦПРДТ “Альтаїр” Чечелівського району м. Дніпра; БДТ м. Кам’янського; м. Кривого Рогу; м. Марганця; ПТДЮ м. Павлограда, Васильківського, Новомосковського районів, Вербківського ОТГ, Софіївського, Царичанського районів нашої області.

Чудові візерунки, квіти, орнаментальні та тематичні сценки вирізані ножицями та ножем із паперу, демонструють роботи юних митців Асанова Олексія, Зорі Дарини, Савченко Кіри, Бєлов Юрій, Пушкарчук Ярослав, Здобнікова Анна, Рауба Дарина, Хоменко Давид, Перепьолкіна Юлія, Синяк Даниил, Григорьєва Альона, Чурилова Катерина, Дерр Софія, Таран Валерій, Чипчева Дар’я, Лупир Андрій, Бугайова Тетяна, Береза Аліна, Сенішина Влада, Величко Марина, Бублій Світлана, Лисенко Альона, Шулік Анна, Садова Діана.

Популярністю користуються дитячі вироби плетені з соломи та лози. Різноманітні брилі, кошики, ляльки, коні, птахи, фігурки тварин, що сплетені із звичайної соломи та лози. Ці дитячі роботи підтверджують їх вміння створювати красу з нехитрого (підручного) матеріалу, що є в кожному сільському районі. Вироби з соломи та лози презентують: м. Дніпро, м. Кам’янське, м. Кривий Ріг, м. Нікополь, м. Марганець, Межівський район.

Народна лялька – це найбільш поширена в Україні іграшка яка супроводжує людину протягом усього життя. Лялька я к дитяча іграшка оберіг родини й роду, символ зв’язку між поколіннями відома в багатьох традиційних культурах світу. З давніх – давен майже в кожній українській хаті були власні традиції виготовлення ляльок. Їх виготовляли з певною метою: одні були сімейними оберегами (на щастя, на долю, на достаток, на здоров’я, тощо), інші виготовлялися до певних релігійних або особистих свят (народження дитини, одруження, “Марена”, “Масляна”, “Купала”, тощо), а були і просто ляльки іграшки, а головне призначення ляльки – берегти душу свого власника від зла та нечистих помислів. Ляльки поділяються на 3 великі групи: оберегові, обрядові та ігрові. Ляльки діти часто робили собі самі або їм допомагали дорослі. Так і в нашій експозиції представлені ляльки які зробили діти за допомогою керівників майже з усіх міст та районів нашої області.

Традиційні народні промисли продовжують жити і розвиватися, бо мистецтво, народжене народом, завжди геніальне, завжди зберігає в собі величезну творчу енергію впливу на індивідуальність і завжди є прикладом величі і сили справжньої творчості.

 

 

Адреса музею: просп. Д.Яворницького, 16; тел. (0562) 46-34-22.

Виставка працює: кожного дня, крім понеділка та останньої п’ятниці місяця, з 10.00 до 17.00 години, каса зачиняється о 16.15.

 

Від admi vik