Сьогодні відбулася історична подія — вперше в історії незалежної України жіночі громадські організації об’єдналися у Міжнародну Асамблею Матерів та зібралися на свій перший з’їзд з нагоди міжнародного Дня матері.

Понад 600 делегатів з усіх куточків України шукали шляхи виходу держави з кризи та ділилися своїм баченням подальшого її розвитку, як соціально справедливої країни, заснованої на християнських цінностях.

Серед делегатів були учасники Революції Гідності, ветерани АТО, матері й дружини загиблих на фронті військовослужбовців і добровольців, а також дітей, хворих на онкологію та інші небезпечні захворювання.

Українські жінки зібралися, щоб привернути увагу суспільства до проблем, які турбують матерів загиблих бійців АТО, дітей, хворих на онкологію та інші небезпечні захворювання, багатодітних матерів та іншіх жінок, які позбавлені сьогодні підтримки держави.

Вони втомилися спостерігати за тим, як Україна нищиться війною, псевдореформами та корупцією і висунули до вищого керівництва держави 10 ключових вимог, зазначених у резолюції Асамблеї:

1. Активізувати переговори у Мінську щодо звільнення українських полонених та допущення українських пошукових груп на непідконтрольну територію Донбасу для повернення тіл загиблих українських воїнів, а також звернутися до міжнародної спільноти з вимогою посилення санкцій проти Російської Федерації за утримання українських заручників та військовополонених на непідконтрольній частині Донбасу та у самій Росії;

2. Надати добровольцям, що боронили країну на початку війни на Сході України та загинули — статус учасника бойових дій;

3. Припинити імітацію реформ та розпочати реальну боротьбу з корупцією, негайно прийняти закон про Антикорупційний суд з урахуванням рекомендацій міжнародних інституцій;

4. Вжити ефективних заходів з відновлення вітчизняної економіки і створення робочих місць, спрямувати всі зусилля на проведення нової індустріаліації та розвиток високотехнологічних галузей з високою доданою вартістю;

5. Припинити згортання соціальних програм та відновити соціальний захист для незахищених категорій населення;

6. Встановити мораторій на підвищення тарифів на комунальні послуги до зростання мінімальної зарплати до рівня, еквівалентного $400;

7. Відновити державне регулювання цін на товари першої необхідності, яке було скасоване у 2017 році;

8. Зупинити розвал медицини та впровадити європейську соціальну модель системи охорони здоров’я на основі загальнообов’язкового державного медичного страхування;

9. Прийняти закони, спрямовані на покращення здоров’я українців — про боротьбу з тютюнопалінням, алкоголізмом, наркоманією, про трансплантацію, про відкриття результатів клінічних досліджень ліків та інших, що потребують негайного розгляду;

10. Прийняти нове виборче законодавство на основі пропорційної системи, відкритих списків та праймеріз, що дозволить оновити владу та дати Україні шанс на розвиток.

Резолюцію Міжнародної Асамблеї Матерів вже найближчим часом буде передано Президенту України, прем’єр-міністру та голові Верховної Ради.

У своєму вітальному слові на відкритті Асамблеї я сказала жінкам:

“Озирніться навколо: чи багато ви бачите в суспільстві потужних організацій, які справді борються за нашу країну і наше майбутнє? Їх майже немає. І саме ми сьогодні можемо таку силу створити — єдиний фронт жінок, матерів по всій країні, які стануть провідною силою суспільства.

Нас більше, ніж тих, хто грабує нашу країну, але ми ще в більшості розпорошені. І лише об’єднавшись в єдиний потужний кулак ми зможемо завдати їм нищівного удару та перемогти — заради нашого майбутнього, заради наших дітей.

Ми боремося за праведну справу, а тому моральна перевага на нашому боці. І роль жіноцства у цій боротьбі є визначальною. Адже в той час, як чоловіки звикли ділити гроші, владу, світ — нам ділити немає чого. В нас завжди, споконвічно є єдине бажання — мир, спокій та щастя для наших дітей, нашої сім’ї, нашої країни. І якщо ми зможемо об’єднатися — жодна сила не встоїть перед українськими жінками”.

І люди об’єдналися. Захід тривав з самого ранку до вечора. Він розпочався на Михайлівській площі біля пам’ятника княгині Ольги. Згодом було урочисте покладання квітів до “Народної Стіни Пам’яті”, панахида за загиблими воїнами у дворі Михайлівського Золотоверхого Собору.

А потім — з метою вшанування пам’яті загиблих героїв України, що віддали своє життя, захищаючи незалежність нашої держави у війні на Сході, — відбулася Хода матерів від собору до Пам’ятного Хреста біля Каплиці Героїв Небесної сотні.

У Ході взяли участь понад 2000 чоловік — дружини загиблих воїнів, ветерани та бійці АТО, члени сімей Небесної Сотні, члени багатодітних сімей, сімей з онкохворими дітками, іноземні гості та представники громадських організацій.

Підтримати українських матерів приїхали жінки з Туреччини, Сирії, Японії та інших країн. Одна з жінок — з Боснії і Герцеговини — втратила на війні в один день чоловіка, братів, синів, все саме дороге, що в неї було у житті, і в сьогодні вона також була з нами.

В організації заходів з нагоди Дня матері взяли участь Громадська платформа Люди допомагають людям, ГО «Спілка матерів загиблих учасників АТО», ГС «Асоціація ветеранів війни, учасників АТО, членів сімей загиблих (померлих) та інвалідів війни м.Києва», ГО «Родини Героїв Небесної Сотні», ГО «Асоціація медиків Революції гідності», Соціальна Справедливість “Совість” Громадська організація, ГО Всеукраїнський Жіночий Рух “За вільну Україну”, ГО Крила 8 сотні, ГО Серця Кіборгів, Благодійний Фонд допомоги онкохворим дітям “Краб”, ГО Асоціація ветеранів АТО України, Координаційний Центр Допомоги, а також за підтримки депутата Київради Алла Шлапак, Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників АТО, Київська міська державна адміністрація – КМДА, Київський Військовий Ліцей ім. Богуна, Київського центрального військомату та Київська Лікарська Рада.

Сьогодні народилася нова потужна сила, справді народний рух, створений знизу, простими людьми, без жодної участі влади чи олігархів. І я переконана, що саме за ними — майбутнє України. А тому — я буду всіляко підтримувати цей рух та допомагати і в якості народного депутата, і в якості громадського діяча і просто як людина, якій небайдужа доля нашої країни.

Ольга Богомолець

Від admi vik