До Дня вишиванки у національному музеї Українського народного декоративного мистецтва відкрилась виставка «Вишивана сорочка Київщини». Це частина культурно-мистецького проєкту «Київський спадок», який триватиме з 14 травня по 13 червня на території Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”.

Лірична, камерна, але глибока за змістом, виставка презентує вишивані сорочки XIX, початку XX століть Київського регіону.

Здавна сорочки були невід’ємним елементом українського костюма – білого, благородних кольору, декоровані вишивкою або ткацтвом. Зазвичай пишно оздоблювали весільні та святкові  сорочки. Саме такі речі представлені на виставці.

Розповідає куратор виставки, науковець музею, Валентина Тищенко:

«В давні часи на всіх територіях України побутувала вишивка білим по білому. Але з часом архаїчна вишивка починає змінюватись під впливом брокарівського стилю. І нині ми маємо лише одиниці рідкісних зразків давньої вишивки, в тому числі і Київського регіону. Саме на території Київщини, у зв’язку із жвавим розвитком ринку, найшвидше відбувався процес витіснення давніх традицій народної вишивки. Тому гості музею, які завітають на виставку, матимуть унікальну можливість прослідкувати процес трансформації орнаментального оздоблення: сорочки вишиті білим по білому, з вкрапленням червоної нитки, з чорним орнаментом та поєднанням червоного з чорним кольорів. Останні стали найпоширенішими на території Київщини, починаючи з 20-х років ХХ сторіччя.

Відеоматеріал, який органічно доповнює основну експозицію, розкриває особливості вишиваних сорочок дванадцяти київських районів, серед яких: Баришівський, Миронівський, Переяславський, Фастівський, Яготинський та інші. Приміром, в Кагарлицькому районі переважає чорний колір вишивки, в Яготинському – білий. А для центральної Київщини характерні червоно-чорні троянди.

Цікавою частиною виставкової експозиції є купони з вишивкою київських виробничо-художніх об’єднань XX сторіччя. Це Кагарлицька артіль ім. Горького, Укрхудожпобут та Київське об’єднання ім. Т. Шевченка. На цих підприємствах працювали талановиті українські художники, які, вивчивши народні традиції Київщини, створювали свої авторські твори. Купони з вишивкою продавались в магазинах, їх можна було купити і пошити сорочку самостійно за власним смаком.

Дізнатись більше подробиць та цікавих фактів про вишивані сорочки Київщини, а також наживо побачити рідкісні речі з музейних фондів, можуть всі охочі до 30 травня.

Від admin