Під час розкопок у селі Верхній Салтів Харківської області археологи виявили поховання, в якому знайшли золоті жіночі сережки. Про це сьогодні, 19 липня, повідомив керівник експедиції.

Дослідження старовинного кладовища – катакомбного могильника часів Хозарського каганату поблизу Верхнього Салтова  ведеться більше 120 років, але рідко коли обходиться без «сюрпризів».

Цього року таких сюрпризів було декілька. Один з загонів Середньовічної археологічної експедиції Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна працював в особо складних умовах – в лісі. Археологи виявили хід – дромос, що вів у поховальну камеру-катакомбу, в якій знаходилися скелети чоловіка, двох жінок та дитини.

Хід-дромос у катакомбу. Фото Віктора Ряполова

Археологи вже завершували роботи, коли на глибині 3,8 метри під черепом однієї з жінок знайшли спочатку одну, а потім і другу золоту сережку. Їх вік за оцінками фахівців – десь 1200 років.

«Ці сережки не є якоюсь видатною знахідкою – вони досить типові  для цього пам’ятника – говорить керівник археологічної експедиції Валерій Скирда. – Вони дуже легкі – десь до 2 грамів кожна, зроблені із золотої фольги і непогано збереглися;  востаннє ми знаходили сережки такого типу роки три тому».

Археолог пояснив, що це є свідоцтвом існування якогось єдиного ремісницького центру, де виготовляли такі прикраси. А ще це було показником заможності людей, похованих в цій катакомбі.

«Такі катакомби були родинними усипальницями. Ми не можемо сказати, в яких родинних зв’язках знаходилися поховані люди, але те, що вони були родичами – безсумнівно. Про заможність цієї родини говорять навіть розміри катакомби – 4 квадратних метри, а ще – багато інших предметів, які знайшли поруч» – розповідає Валерій Скирда.

Частина речей з поховання. Фото Віктора Ряполова

Про сенсаційну знахідку тут шкіряного взуття, яке за звичайних умов не зберігається, ми вже повідомляли. А ще – поруч з чоловіком було знайдо мотичку та бойову сокиру з  дерев’яною руківлею; виявили археологи й невеличку дерев’яну скриньку. «Її розмір складає десь 5 на 2 сантиметри. Вміст скриньки нам поки що невідомий, бо не відкривали. А ще тут були знайдені срібний арабський дирхем і велика кількість намистин з сердоліку та пастового скла, а також срібний дзвіночок ритуального призначення» – пояснює фахівець. І додає, що для археології,  як це не парадоксально, з усіх цих знахідок найбільш цінними є не золото та срібло, а шкіряні та дерев’яні предмети – вони майже ніколи не зберігаються.

Щодо любителів «розкопати старожитність», то вони можуть не хвилюватися: для того, щоб дістати ці знахідки з катакомби, загін у складі 7 чоловік працював тиждень, піднявши десь близько 7-8 тонн  землі.

 

Автор: Інна Можейко

Від admin