Незвичайне військове поховання було виявлено археологами в містечку Суонтака в Південній Фінляндії ще в 1968 році. Вчених здивувало те, що на небіжчику, поруч з яким лежала зброя, типова для військових поховань того часу, були жіночі прикраси.

Лише зараз, завдяки розвитку генетичних технологій, вдалося трохи пролити світло на те, ким був похований у Суонтака воїн. На основі аналізу ДНК, витягнутої з фрагмента кістки воїна, було встановлено, що у нього була додаткова X-хромосома. Це може вказувати на те, що у покійного був синдром Клайнфельтера – рідкісне чоловіче генетичне захворювання, що характеризується зниженим рівнем тестостерону, відсутністю волосяного покриву, гинекомастія (збільшення грудей у чоловіків) і труднощами при навчанні.

«Це поховання відрізняється незвичайним і яскраво вираженим поєднанням чоловічого і жіночого символізму, що може вказувати на те, що покійного не асоціювали ні з одним з традиційних гендерів, а з чимось іншим», – повідомив археолог Улла Мойлайнен з Університету Турку.

Команда фінських дослідників прийшла до висновку, що в похованні, датованому середньовічним періодом, можливо, похований чоловік з небінарною гендерною ідентичністю.

Про це повідомляє науковий портал ScienceNews.

Як саме воїн із Суонтака сприймався суспільством залишається невідомим, більш досконале вивчення поховання змогло додати трохи ясності цієї таємниці. Воїн був похований в жіночому одязі поруч з брошками і пташиними перами, що характерно для жіночого похоронного обряду. Однак у похованні також був покладений беззубий меч. Через якийсь час, у могилу поклали ще й меч з бронзовою різьбленою рукояткою, що може свідчити про посмертну повагу суспільства до померлого і його високий соціальний статус.

Від admin