Міністерство освіти і науки України пропонує викреслити посади директорів та наукових працівників музеїв закладів вищої освіти з переліку основних посад науково-педагогічних працівників.
Про це йдеться у законопроекті «Про внесення змін до статті 55 Закону України “Про вищу освітуˮ щодо основних посад науково-педагогічних працівників», який 1 вересня 2021 року мають розглянути на засіданні Уряду.
У разі підтримки цей законопроект вже як урядовий буде внесено на розгляд Верховної Ради України.
Нагадаємо, що музейники вишів понад 10 років захищали право на професію. Керівництво МОН вирішило знову позбавити їх цього права і змусити знову «рахуватися» комірниками, інженерами, асистентами тощо.
Це ставить під загрозу і людей, і сотні унікальних колекцій. Деякі з них мають 200 років історії.
🔥 Причому за підписом міністра С.Шкарлета членам Уряду пропонують відверту неправду. Адже під приводом «виправлення неузгодженостей», які начебто виникли внаслідок ухвалення закону стосовно працівників музеїв ЗВО, з закону про вищу освіту пропонують викреслити не тільки музейні посади, але й посади директорів і наукових працівників бібліотек. Про які взагалі не йшлося у законі, яким було захищено права музеїв ЗВО.
Український національний комітет Міжнародної ради музеїв (ІСОМ):
вважає неприпустимим подібні руйнівні ініціативи;
вимагає від МОН і персонально від міністра С.Шкарлета відкликати згаданий законопроект і провести консультації з вузівською музейною спільнотою;
закликає членів Кабінету Міністрів України не підтримувати дане рішення, яке є шкідливим по суті і неправдивим по формі;
звертається до колег та ЗМІ з проханням поширити інформацію про ініціативу МОН, яка ставить під загрозу музеї і бібліотеки ЗВО.
Ми вражені тим, що подібну пропозицію цинічно вносять саме 1 вересня, у День знань!
ІКОМ України

 

Від admin