Донеччину бояться. Вона – наче ракова пухлина на тілі Україні, яку жахаються  як  проказу.

Але там живуть люди, наші  українські люди, які зберігають  свою  історію, українські традиції, вчать українську  мову, працюють для України.

І як би проросійські  історики не казали, що там колись було дике поле – всюди залишаються сліди прадавньої історії: половецькі кургани, козацькі хрести, українські назви і традиції.

Донбас- це наша земля, це частинка України.

Донбас не треба боятися. Донбас треба вивчати, популяризувати, розвивати.

Кожного місяця у Донецьку область  приїжджають представники різних місій, різноманітні волонтери, військові, співаки та артисти.

Цієї осені під Маріуполь у невеличке село Урзуф приїхав цілий десант художників з усієї України: студенти і молоді художники, щоб ознайомитися зі справжньою історією Приазов’я і зафіксувати красу  українського степу, де народжувалось справжнє українське козацтво.

Як повідомили організатори, протягом тижня художники відвідають історичні  та ландшафтні куточки  Приазов’я:  Кам’яні могили та заповідник Меотіда, який розкинувся на території південної частини Донеччини.

Серед молодих  художників – студенти зі Львову, Києва, Маріуполя, Дніпра, які вперше приїхали на пленери. Зі студентами  будуть працювати досвідчені художники України та викладачі за академії мистецтв Маріуполя і проведуть майстер-класи  щодо написання  пленерних робіт, написання портретів, навчаться писати море і степ. В кінці пленеру запланована експрес-виставка у виставковій залі Маріуполя.

В планах – відшукати історичні сліди перебування козаків на території Приазов’я. На жаль, радянська влада та військові події на Донеччини стерли багато історичних пам’яток, які нагадують величну історію Донбасу.

Пленер проходить в рамках  проекту «Козацькими шляхами. Донеччина», який проводить  ГО «Гуманітарна ліга» за підтримки Міністерства молоді та спорту України.

 

Від admin