«Просвіта та діалог для розвитку демократії»

Інститут економічних досліджень та політичних консультацій 

в рамках програми «Громадськість за демократизацію»,
яка фінансується Європейським Союзом

ОГОЛОШУЄ КОНКУРС ГРАНТІВ
«Просвіта та діалог для розвитку демократії» 

 

Максимальний розмір гранту (грн)  350 000 
Оптимальний бюджет проекту (грн)  250 000 
Кінцевий термін подання грантових заявок  18.10.2021 – до 24.00 
Орієнтовна дата засідання Грантової комісії  03.11.2021  


Демократизація суспільства передбачає не лише прийняття відповідного законодавства та роботу інструментів демократії, а й надання доступу громадянам до правдивої інформації. Останнім часом в соціальних мережах та ЗМІ поширюється багато суперечливої інформації щодо пандемії COVID-19, різних вакцин проти цієї недуги та самої процедури вакцинації в Україні. Проєкт “Громадськість за демократизацію” вирішив долучитись до боротьби з фейками про вакцинацію та сприяти поліпшенню епідеміологічної ситуації в країні через проведення інформаційних кампаній в регіонах.
 

Крім того, питання налагодження діалогу регіональної влади з громадами та представниками бізнесу не втрачає актуальності, особливо враховуючи нові повноваження громад та нові сфери відповідальності. Спілкування громадян з владою, донесення до влади проблем, з якими стикаються громадяни, можливість для влади перевірити ефективність вжитих заходів – це основа демократизації суспільства.  

Цим конкурсом ІЕД заохочує впровадження принципів демократії на всіх рівнях на основі правдивої неупередженої інформації. 

Мета конкурсу – надати підтримку організаціям громадянського суспільства для посилення процесу демократизації в Україні. 

 

Кваліфікаційні вимоги до учасників конкурсу 

До участі у конкурсі запрошуються неприбуткові організації громадянського суспільства, які мають:

  • статус неприбутковості та офіційно зареєстровані в Україні не менше 6 місяців станом на 18.10.2021; 
  • спроможність впроваджувати грантові проєкти та звітувати за ними (включаючи фінансове звітування);
  • запланували участь не менше двох представників своєї організації в конференціях програми, які припадають на період виконання проєкту (перелік і дати запланованих конференцій див. нижче); 
  • веб-сайт організації та/або сторінку у фейсбуці або інших соціальних мережах. 

Досвід практичної роботи у сфері запропонованого проєкту буде конкурентною перевагою. Вітається здійснення проєктної діяльності у співпраці з іншими регіональними громадськими організаціями, організаціями аналітичного, експертного спрямування, ЗМІ (у тому числі з інших областей України). 

Програма не надає грантів політичним партіям, релігійним громадам та пов’язаним із ними ОГС. 

 

Пріоритети конкурсу

Конкурс грантів поділений на два лоти:

Лот 1. Боротьба з дезінформацією про вакцинацію від COVID-19 

Проєкти мають бути спрямовані на проведення інформаційної кампанії щодо важливості вакцинації від COVID-19, розвінчування міфів про вакцинацію та пандемію COVID-19, надання інформації про пункти та процедуру вакцинації. Проєкт може передбачати один або кілька видів діяльності (наведений перелік не є вичерпним): 

  • Виготовлення матеріалів в ЗМІ (статей, телевізійних програм, радіопередач) на тему вакцинації, пандемії COVID-19, міфів та фейків навколо них 
  • Поширення цих матеріалів в друкованих ЗМІ, на ТБ, радіо, в соціальних мережах, владних інформаційних каналах 
  • Організація просвітницьких заходів з метою поширення інформації про умови та користь вакцинації від COVID-19 та запобігання утворенню міфів та фейків 
  • Аналіз ситуації з вакцинацією в місті, селищі, громаді чи області, пошук проблемних місць, вироблення рекомендацій по їх подоланню  
  • Адвокаційна кампанія, спрямована на впровадження цих рекомендацій 

Метою проєкту має бути підвищення відсотку громадян, вакцинованих від COVID-19 в місті, селищі, громаді чи області. 

Лот 2. Налагодження діалогу Громада-Бізнес-Влада 

Проєкти мають бути спрямовані на створення постійно діючих діалогових майданчиків для представників бізнесу, громадськості та влади з метою обговорення та вирішення нагальних проблем громади. Проєкт може передбачати один або кілька видів діяльності (наведений перелік не є вичерпним): 

  • Організація неформальних та формальних зустрічей представників бізнесу, громадськості та влади (“кава з головою”, голосові та інші чати, засідання робочих груп, прийом громадян онлайн та наживо, круглі столи тощо) з актуальних питань розвитку громади 
  • Широке інформування про результати цих зустрічей, фіксація домовленостей (підписання меморандумів, декларацій про наміри, розробка рекомендацій тощо), відстеження результативності в друкованих ЗМІ, на ТБ, радіо, в соціальних мережах, владних інформаційних каналах з широким залученням громадськості 
  • Організація спільних тренінгів, воркшопів задля налагодження діалогів з владою 

Метою проєкту має бути вирішення нагальних проблем громади з урахуванням позицій всіх зацікавлених сторін. 

Проєктна діяльність в обох лотах має передбачати широке інформування громадськості про хід реалізації проєкту та його результати (через проведення підсумкової прес-конференції, поширення історій успіху, розсилку матеріалів проєкту, повідомлення в соціальних мережах, ЗМІ тощо). 

Переможці конкурсу матимуть можливість отримати додаткові знання щодо розбудови інституційної та професійної спроможності, відвідати конференції для отримувачів грантів та інших регіональних ОГС і ЗМІ. Учасники конкурсу зобов’язані закласти в грантові заявки участь не менше двох представників своєї організації у кожній з наступних конференцій, які припадають на період виконання проєкту: 

 

  Місце проведення конференції  Дата проведення конференції 
1  Онлайн/офлайн  квітень 2022 року 
2  Онлайн/офлайн  вересень 2022 року 

 

До 15% витрат бюджету проєкту мають бути передбачені на власний розвиток спроможності організації через розробку і початкове впровадження одної чи кількох з наступних внутрішньо організаційних політик і процедур (наведений перелік не є вичерпним): 

  • Кадрова політика 
  • Фінансова політика 
  • Політика моніторингу і оцінки ефективності 
  • Політика закупівель 
  • Інформаційна політика 
  • Політика уникнення конфлікту інтересів та запобігання шахрайству 

Організація має найняти спеціаліста, який допоможе розробити та впровадити політику, виходячи з потреб організації. 

Отримувач гранту відповідає за моніторинг стану впровадження проєкту та оцінювання його результатів, дотримання комунікаційної політики та брендування проєктів ЄС. Отримувач гранту подаватиме звіти у форматі, визначеному ІЕД. 

Отримувачі грантів будуть запрошені до участі у зустрічах грантоотримувачів та інших заходах, що організовуватиме ІЕД для налагодження мережування, навчання та посилення організаційної спроможності партнерів програми «Громадськість за демократизацію».

 

Інші суттєві умови 

Максимальний розмір гранту – 350 000 гривень (оптимальний бюджет проекту 250 000 гривень). 

Тривалість проєктів – 6-9 місяців. Переможці конкурсу під час виконання грантової угоди мають право подати нову грантову заявку, що забезпечить збереження сталості або розширення проєкту, який виконується. 

Кінцевий термін подання грантових заявок – 18 жовтня 2021 року до 24:00. 

Зверніть, будь ласка, увагу на інструкцію про проведення конкурсу, аплікаційну форму, бюджет проєкту (із рекомендаціями з підготовки бюджету проєкту), стандартну грантову угоду, методологію оцінки грантових заявок та критерії прийнятності, з якими ви можете ознайомитись нижче! 

 

Інструкція про проведення конкурсу 

Додаток А. Аплікаційна форма 

Додаток Б. Бюджет проєкту (Рекомендації з підготовки бюджету проєкту) 

Додаток С. Стандартна грантова угода 

Методологія оцінки грантових заявок 

Критерії прийнятності 

 

Проєктні пропозиції з додатками слід надсилати на адресу rfr@ier.kyiv.ua одним електронним листом. Додатки до проєктної пропозиції мають бути додані у форматі .docx, .xlsx або .pdf. Кожен додаток слід надсилати одним окремим файлом. У випадку неможливості надіслати проєктну пропозицію одним електронним листом (в разі великого обсягу додатків), грантова заявка може бути розміщена на файлообмінних системах із зазначенням посилання на неї. 

Подані на конкурс матеріали не рецензуються. Про результати конкурсу буде повідомлено публічно та окремим листом організації. 

Рішення про підтримку або відхилення грантової заявки схвалюється колегіально Грантовою комісією. Грантова комісія залишає за собою право надати заявнику вимоги щодо доопрацювання грантової заявки. 

Остаточне рішення щодо грантової заявки оскарженню не підлягає. 

Причини відмови в підтримці грантових заявок не повідомляються. 

Зверніть увагу, що консультації щодо оформлення грантових заявок не надаються телефоном. У разі виникнення додаткових запитань, листи, будь ласка, надсилайте на електронну адресу rfr@ier.kyiv.ua. 

Від admin