Якщо коротко.
Перші 5 хвилин намагався зрозуміти про що взагалі йдеться у фільмі.
Дальше 15-20 хвилин розум вирішив, що краще відрубитися і я проспав.
Потім періодично виринав, зосереджувався і знову поринав у “Матрицю”).
Веселіше пішли справи, коли НЕО пішов до психолога.
Далі – хороший екшн. І в кінці традиційне: «I’ll be back!!!»
Якщо ж довше…
РЕФЛЕКСІЇ НА МАТРИЦЮ
Автори ідеї фільму, сценаристи такі ж люди, як і ми. Крім певних замовних сценаріїв, вони намагаються якимось чином зрозуміти, що коїться у світі і дати відповідь на головні питання світопорядку.
Перша “Матриця” – передчуття. Друга – усвідомлення певних тенденцій. Третя – мала б розгорнути попередні ідеї і дати подальший вектор розвитку людства.
Адже сьогодні під загрозою головне досягнення людства – демократія. Зараз чітко зрозуміло, що її межі катастрофічно швидко скорочується у всьому світі.
На шкоду їй, усіма урядами піднімається гасло: “Безпека за рахунок скорочення свобод”. Людей заганяють в “особисті кокони Матриці”.
Це і за рахунок безумовного базового доходу, віртуалізації світу, обмеження пересування (завдячуючи так доречно виниклій пандемії) і через багато інших чинників.
Сценаристи намагалися бути оригінальними в першій третині, можливі, навіть і 40% фільму. Однак у них це дуже важко виходило.
Потім повернення до “класичних канонів” Матриці. В кінці, словами Аналітика, визначається головна проблема сьогоднішнього світу:
“Стадо нікуди не дінеться. Йому подобається такий світ. Їм не потрібні свободи,… вони бажають контролю. Хочуть комфорту і впевненності. І саме тому ви (Нео і Триніті) повернетися в свої індивідуальні капсули”…
Але головні герої вирішили цьому запобігти. А ось як – в наступних серіях франшизи.
Так, сподобався чи ні?- запитаєте ви. Більше так, ніж ні. Але це вже чисто особисті суб’єктивні відчуття.

Володимир Дзьобак

Від admin