За словами міністра культури Олександра Ткаченка, за період з початку повномасштабного вторгнення, окупанти більше 100 разів пошкодили об’єкти культурної спадщини в Україні. Мінкульт назвав, скільки об’єктів культурної спадщини постраждали від обстрілів
Мінкульт запустив платформу для фіксації злочинів проти історичної та культурної спадщини нашої держави з боку агресора. Наразі зафіксовано пошкодження церков, протестантських храмів мечетей та синагог в Київській, Житомирській, Сумській, Харківській, Донецькій, Луганській, Запорізькій областях. В описі на картах зазначено, що ці об’єкти (61 будівля) або були обстріляні окупантами або зазнали пошкоджень в результаті бомбардувань на прилеглих територіях. “Повний масштаб поки оцінити дуже проблематично через відсутність повноцінного доступу до інформації на тимчасово непідконтрольних територіях. Російські окупанти зробили новий виклик для програми Велика Реставрація. Але завдяки стягнутим з них репараціям (інакше і бути не може) та за міжнародної підтримки (якою ми продовжуємо заручатись) – будемо робити усе можливе для відновлення нашої культурної спадщини”, — заявив міністр.
Свідчення для документування воєнних злочинів проти людяності та об’єктів культурної спадщини, скоєних окупантами можна надсилати сюди: https://culturecrimes.mkip.gov.ua. Зібрані матеріали будуть використовуватися як докази в кримінальних провадженнях проти росії.

Інформацію про пошкоджені храми також публікує прес-служба УПЦ.

© Comments.ua

Від admin