Охтирський міський краєзнавчий музей – ще одна жертва агресії росії проти України та її культури.

Збудований у 1995-му році районний музей на Сумщині мав цікаве зібрання матеріалів з природи, історії, культури та персоналій міста.

 

Опис закладу

Музей розміщувався у маєтку кінця ХІХ — початку ХХ століття. Тут зберігалося майже 10 тисяч експонатів. Це експозиція фауни, корисних копалин: нафти, конденсату, кернів, відбитки молюсків на вапняках, колекція кераміки, археології, картин, особистих речей Остапа Вишні, Багряного, Антоненка-Давидовича та інших діячів.

Руйнування

У ніч з 7 на 8 березня на Охтирську міську раду впала бомба, яка зруйнувала і музей. Бомба розірвалась у трьох метрах від закладу, тож будівля отримала сильні руйнування. У музеї зруйнований дах, міжповерхові перекриття, потріскані стіни, вибиті вікна й двері.

Втрат серед експонатів практично не було, але будівля музею, пам’ятка місцевого значення, ремонту не підлягає. Наразі музей переїхав у колишню дитячу бібліотеку.

Як допомогти

Для повної реставрації будівлі, ремонту даху, міжповерхових перекриттів, заміни  автентичних вікон та дверей необхідно майже 125 мільйонів гривень.

Ця сума є можливою, якщо до її збору долучиться кожен із нас!

Стати патроном закладу чи задонатити будь-яку посильну для себе суму на його відновлення  можна тут

Від admin