До Національного заповідника “Софія Київська” прибув 21-й гуманітарний вантаж із Німеччини. Він призначений для збереження національної культурної спадщини, що опинилася під загрозою знищення внаслідок повномасштабної російської агресії.

Про це повідомляє Суспільне.

Представники вітчизняних музеїв прибули до заповідника, щоб прийняти і розподілити гуманітарну допомогу від Міністерства культури Німеччини та Українського центру мистецької допомоги в Німеччині.
У складі вантажу — 72 потужних генератори (до цього музеї вже отримали понад 90), осушувачі та зволожувачі повітря, гігрометри, павербанки, набори інструментів, пакувальні матеріали та інше обладнання.
Генеральна директорка Національного заповідника “Софія Київська” Неля Куковальська розповіла подробиці отримання гуманітарної допомоги від партнерів з Німеччини.

“Усе почалося ще з перших днів війни, коли наш давній друг Стефан Дьомпке (Stephan Dömpke) перейнявся проблемами музейників, евакуації, пакуванням предметів під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Він зібрав музейників, своїх друзів, і вони прислали перші вантажі з гуманітарною допомогою. Це було ще в березні”, — розповідає Неля Куковальська.

Потім, за її словами, до ініціативи приєднались громадські організації, далі — міністерство культури Німеччини, яке почало фінансувати великі затратні проєкти з надання гуманітарної підтримки українським музеям.

Загалом з березня 2022 року завдяки підтримці Міністерства культури Німеччини, яке виділило понад 3 млн євро, та Українського центру мистецької допомоги в Німеччині до більш як 250 музеїв із центральної, східної та південної України прибули понад 20 вантажівок, які доставили дві сотні тонн гуманітарного вантажу.
Потужний генератор на 100 кВт отримав і Національний заповідник “Софія Київська”. За словами гендиректорки, прилад повністю забезпечить потреби в електроенергії всього архітектурного ансамблю під час надзвичайних ситуацій.

“Це дуже важливо, тому що ми не можемо залишити “Софію” без обігріву взимку і не маємо допустити зменшення чи збільшення температурних і вологісних показників, щоб не зашкодити пам’яткам”, — пояснила Неля Куковальська.

Крім того, заповідник отримав сканер формату А3 для того, щоб відсканувати унікальний фонд архітектурної графіки. Він допоможе прискорити роботу з перенесення музейних фондів на цифрові носії. Моделі у форматі 3-D дають не лише об’ємні зображення пам’яток, а й креслення в реальних розмірах.

Керівниця заповідника “Софія Київська” зауважує, що найцінніші об’єкти установи це — архітектурні пам’ятки і монументальний живопис, який неможливо евакуювати, щоб уберегти від наслідків воєнних дій. Утім, працівники заповідника ще на початку повномасштабної війни вжили превентивних заходів, щоб уберегти пам’ятки від подальшого руйнування у разі обстрілів. Для цього консультувалися з провідними конструкторами Києва, проводили інженерні розрахунки. За порадами звертались і до колег з Європи, аби дізнатись їхній досвід збереження пам’яток у роки Другої світової війни.

“Ми убезпечили до нападу (РФ — ред.) електронні версії всіх наших фондів… Колекції нині зберігаються в коробках, усе захищено”, — запевнила гендиректорка “Софії Київської”.

Отримати гуманітарну допомогу від благодійників приїхала до Києва і керівниця відділу “Літературно-мистецькі Плюти”, що на Обухівщині Київської області, Неоніла Вадимська.

Вона наголошує: значення музеїв надзвичайно важливе для нащадків, адже майбутні покоління повинні виховуватись на своїх традиціях та історичній спадщині. Працівники музеїв опікуються “духовним продуктом”, і дуже важливо, аби музейні експонати зберігалися і мали естетичний вигляд.

Неоніла Вадимська розповіла Суспільному, що приїхала до “Софії Київської”, щоб отримати для своєї установи генератор, осушувач, спецодяг для працівників. Про допомогу вона дізналася від колег-музейників. Для отримання підтримки заздалегідь подали заявку і склали список речей, необхідних для збереження музейних і архівних фондів у Плютах. Керівниця музею вдячна, що є небайдужі люди, які сприяють зберіганню української духовної спадщини.

Від admin