Авіаносець São Paulo – чудовий приклад, як за 80 млн доларів отримати авіаносний флот та на порядок більше проблем

Бразилія остаточно залишилась без свого єдиного авіаносця São Paulo (A12) який був затоплений вечором 3 лютого за місцевим часом.

Це корабель провів під прапором бразильських ВМС у морі лише 206 днів, але насправді є чудовою ілюстрацією того, що вживані кораблі не завжди є гарним вибором, навіть якщо їх можливо купити за безцінь.

Зокрема São Paulo – це колишній французький авіаносець Foch (R-99) класу Clemenceau, який був спущений на воду ще у 1959 році. Під прапором Франції корабель служив більш ніж поважний строк – до 2000 року, поки не був проданий Бразилії.

Foch (R-99)
Foch (R-99)

Остання в той час дуже хотіла замінити авіаносець Minas Gerais класу Colossus (1942 Design Light Fleet Carrier), який у 1942 році під назвою HMS Vengeance спустила на воду Велика Британія та за 9 млн доларів був проданий Бразилії у 1956 році. Й у 2000 році Бразилія вирішила повторити “хід конем” та за 10 млн доларів придбала Foch у Франції та за 70 млн доларів у Кувейту 23 не менш вживаних A-4 Skyhawk.

HMS Vengeance
HMS Vengeance

Доволі хитрий маневр, коли на підтримку статусу країни з авіаносним флотом витрачається лише 80 млн доларів, можливо вважати дійсно успішним, якби не цілий ряд “але”, які з’явились трохи згодом. Перші декілька років São Paulo навіть успішно виконав ряд місій, поки у 2005 році на кораблі не вибухнула система парової катапульти.

Корабель відправили на ремонт та модернізацію яку планувалось виконати за чотири роки, а також провести модернізацію авіакрила, включно з інтеграцією до нього літаків ДРЛВ. Також було вирішено винести з корабля азбест, який активно використовувався у конструкціях корабля.

São Paulo (A12)
São Paulo (A12)

Але строки почали зсуватись вправо, поки у 2012 році на борту корабля не сталась ще одна пожежа. Попри те, що вона не знищила корабель, але брак фінансування змусив у 2018 році списати São Paulo та продати його на злам за 2 млн доларів.

Різати авіаносець на метал мали у Туреччині, але коли корабель вже наближався до Європи Анкара несподівано відкликала дозвіл, бо як виявилось, бразильці занизили кількість азбесту на São Paulo написавши, що його там лише 9,6 тонни. Водночас на авіаносцях Clemenceau використовувалось понад 600 тонн цього канцерогенного матеріалу.

Після цього São Paulo направився у зворотній бік, але кораблю заборонили заходити у порти вже уряд Бразилії, тому він залишався у морі. У 2019 році намагались організувати аукціон, але покупців не знайшлось. Стан корабля постійно погіршувався й пішла мова, що його легше просто затопити. Але виявилось, що навіть пустити його на дно проблема, бо питання з азбестом не було вирішено й це завдасть значної шкоди світовому океану.

Доволі рідкісне фото São Paulo (A12) з авіацією на борту
Доволі рідкісне фото São Paulo (A12) з авіацією на борту

Поки екологи протестували проти затоплення корабля, ВМС Бразилії час від часу повідомляло про пробоїни у його корпусі та жалюгідний стан. Все це тривало поки 3 лютого командування бразильського флоту офіційно й доволі лаконічно не повідомило, що São Paulo контрольовано затоплено у 350 км від берега Бразилії в Атлантичному океані й авіаносець тепер на глибині 5 км. Як і всі проблеми з екологією, азбестом, важкими металами та всім іншим, що було у 265-метрового корабля з повною водотоннажністю у 32,8 тисячі тонни.- https://defence-ua.com/news/brazilija_zatopila_svij_jedinij_avianosets_jaki_pid_praporom_krajini_buv_u_mori_lishe_206_dniv-10535.html

У будь-якому випадку ВМФ Бразилії з подібних кораблів має лише один вертольотоносець, точніше – універсальний десантний корабель Atlântico (A140). Як не складно було здогадатися, він також вживаний. У 2017 році Бразилія його купила за 113 млн доларів у Великої Британії, де він служив під назвою HMS Ocean з 1995 року.

Atlântico (A140)
Atlântico (A140)

Від admin