Корабель успішно служить як платформа для вертольотів та БПЛА, як “королівська яхта” і актракціон для туристів

Тут мова про Таїланд, який є власником найменшого в світі авіаносця HTMS Chakri Naruebet із довжиною корпусу лише 182 метри та водозаміщенням близько 12 тисяч тонн.

Авіаносець ВМС Таїланду HTMS Chakri Naruebet, ілюстративне фото з відкритих джерел
Авіаносець ВМС Таїланду HTMS Chakri Naruebet, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як розповідає портал The Drive, купити власний авіаносець Таїланд забажав на початку 1990-х років, на хвилі чергового підйому економіки. Тайці відкинули варіант купити вживаний авіаносець деінде, тому вирішили замовити будівництво нового корабля, нехай і з “компактними” габаритами.

Пошуки підрядника вивели на Іспанію, яка залюбки погодилась збудувати для Таїланду зменшену копію свого авіаносця Príncipe de Asturias (введений устрій ВМС Іспанії у 1988 році та списаний у 2013 році). У тих же іспанців Таїланд придбав і літаки для авіагрупи Chakri Naruebet – дев’ять вживаних літаків AV-8S Harrier та два TAV-8S Harrier, які обійшлись загалом лише в 100 мільйонів доларів (за тодішнім курсом).

Авіаносець ВМС Таїланду HTMS Chakri Naruebet із літаками AV-8S Harrier, архівне зображення з відкритих джерел
Авіаносець ВМС Таїланду HTMS Chakri Naruebet із літаками AV-8S Harrier, архівне зображення з відкритих джерел-https://defence-ua.com

Авіаносець Chakri Naruebet був прийнятий у стрій ВМС Таїланду в 1997 році. А лише через 9 років уже залишився без власної авіації – грошей не вистачило. Тому так і вийшло, що по причинам “бюджетної економії” Таїланд має найменший у світі авіаносець без власної палубної авіації.

Втім, проблеми з палубними літаками не стали для Таїланду приводом списувати на металобрухт свій Chakri Naruebet, скоріше навпаки – таїландці намагаються якомога активніше використовувати свій найменший в світі авіаносець.

На цьому кораблі на постійній основі базуються S-70B Seahawk, також регулярно відпрацьовується запуск БПЛА в інтересах ВМС Таїланду. Авіаносець регулярно виходить в море для виконання патрульних місій та “демонстрації прапора”. Chakri Naruebet також служить як “королівська яхта”. А в інший “позаслужбовий” час таїландці використовують свій найменший в світі авіаносець як туристичний актракціон.

Авіаносець ВМС Таїланду HTMS Chakri Naruebet, ілюстративне фото з відкритих джерел
Авіаносець ВМС Таїланду HTMS Chakri Naruebet,

Від admin