23 лютого під головуванням Міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка відбулось засідання колегії МКІП.

Команда Міністерства затвердила звіт за попередній рік. Також учасникам засідання презентували проект Плану заходів з післявоєнного відновлення та розвитку України в частині культури та інформаційної політики. Це напрацювання робочої групи, утвореної для розробки стратегічних ініціатив щодо пріоритетних реформ, прийняття та реалізація яких є необхідними у воєнний і післявоєнний періоди.

«Саме план заходів з післявоєнного відновлення та розвитку України став основою для формування Плану роботи МКІП на 2023 рік та пропозицій до проєкту Плану пріоритетних дій Уряду на 2023 рік», – зазначив Ярослав Петраков, Генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції МКІП.

У 2022 році через повномасштабне вторгнення російської федерації сфера культури та медіаіндустрії зіштовхнулися з безпрецедентними викликами. Це спонукало Міністерство повністю переглянути та відкоригувати власні пріоритети та завдання.

Під час війни сфера культури зазнала відтоку талантів, скорочення фінансування, зниження попиту на культурні продукти та послуги. Значна частина бюджетних коштів, які в мирний час виділялися на культуру, в умовах воєнного стану була спрямована на підтримку Збройних Сил України.

Отже, цілями МКІП в умовах воєнного стану стали:

  • Інформаційна безпека, протидія російській пропаганді, подолання наслідків русифікації та консолідація суспільства.

  • Консервація, захист, евакуація, охорона та реставрація культурної спадщини й культурних цінностей, збереження та посилення національної пам’яті та ідентичності.

  • Забезпечення громадян України об’єктивною та збалансованою інформацією, розвиток ринку медіа, іномовлення.

  • Відновлення спроможності діячів культури, збереження культурного розмаїття та самовираження, подальша інтеграція України до європейських культурних платформ та мереж.

  • Підтримка українців за кордоном – збереження відчуття приналежності через мистецькі акції, виставки, українські книжки, оцифроване мистецтво та підсилення голосу України в світі (санкції, протести, патріотичні концерти).

  • Експорт культури та відновлення екосистеми креативних індустрій.

  • Підвищення залученості до культурних послуг, зокрема через цифрові трансформації.

Команда МКІП активно працювала над тим, аби у складний рік повномасштабного вторгнення росії в Україну, реалізувати якомога більше проєктів та залучити якомога більше міжнародної допомоги.

Так, у 2022 році, завдяки активній співпраці МКІП з міжнародними партнерами:

  • запроваджено санкції проти рф в сфері медіа та культурі;

  • з перших днів війни працює цілодобовий інформаційний телемарафон «Єдині новини #UАразом»;

  • запущено телевізійний проєкт «FREEДОМ»;

  • реалізовано понад 2500 мистецьких акцій та проєктів за кордоном на підтримку України;

  • попри війну українські митці та дієвці культури долучилися до провідних міжнародних виставок (зокрема, світового турне Ukrainian Freedom Orchestra);

  • національні мистецькі колективи та театри здійснили понад 500 концертів за кордоном;

  • на Об‘єднаній цифровій платформі культури та медіа під час війни  розміщено понад 20 проєктів, створених МКІП разом з партнерами, волонтерами та спеціалістами з різних сфер.

«Фактично з першого дня повномасштабного вторгнення обсяг комунікацій з міжнародними партнерами у органів державної влади, у професійних спільнот та організацій громадянського суспільства. Активна комунікація та те, що  МКІП у цих комунікаціях, це уможливило велику кількість міжнародної допомоги. Саме ця синергія між громадським і державним секторами дала можливість реалізовувати таку велику кількість проєктів у всіх сферах управління МКІП», – зазначила Катерина Чуєва, заступниця Міністра культури та інформаційної політики.

Поряд з іншим, під час засідання Колегії МКІП затвердили й умови та порядок проведення конкурсного відбору кандидатів на здобуття стипендій Президента України для найбільш обдарованих молодих митців України.

Від admin