Звернення заступника голови Первинної профспілкової організації

Національного музею історії України

Олени Іванової до музейної спільноти.

Події останніх днів у Національному музеї історії України набули широкого резонансу. Відсторонення одіозної директорки від виконання обов’язків – рішуче, сміливе та довгоочікуване рішення вже нового міністра культури, молоді та спорту Володимира Бородянського. Хоча, звісно, сам наказ відповідно до процедури, був підписаний державним секретарем Ростиславом Карандєєвим.

Відсторонена від роботи Тетяна Сосновська почала вже «відпрацьованими» методами захищатись, звинувачуючи всіх, не дуже розмірковуючи над сказаним. Але, хочу зупинитись лише на одному невеликому аспекті її «правової» позиції. Свідомо беру це слово у лапки, оскільки те, що лунає, це відкрита зневага та ігнорування наказів керівного органу – Міністерства культури України.

Ударна теза Тетяни Сосновської, звучить так, що її відсторонено відповідно до скарги двох людей. Далі цієї тези більше інформації не подається. Саме тому вирішила все розставити на свої місця. В преамбулі міністерського наказу дійсно вказано два прізвища, голови Первинної профспілкової організації Національного музею історії України Антона Богдалова та його заступниці Олени Іванової. І це була не скарга, а звернення до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у зв’язку з неправомірним звільненням Олени Іванової.

Коли профком 19. 09. 2019 р. отримав подання директора на моє звільнення, а перед тим мені в один день (02.09.2019 р.) винесли ДВІ догани і ці догани відповідно були вже ЧЕТВЕРТОЮ І П’ЯТОЮ «від Сосновської», я звернулась від свого імені до омбудсмена. У зверненні перерахувала всі скарги, які були мною поданні до багатьох органів державної влади з інформацією про корупційні дії директора лише упродовж липня-серпня 2019 р. Я попросила втрутитись у ситуацію і зупинити зведення зі мною рахунків за профспілкову і антикорупційну діяльність.

Профком прийняв рішення також направити подання до Уповноваженого з прав людини від імені профспілки. Тобто це рішення не однієї людини, а всього профкому. Уповноважена з прав людини направила подання до Міністерства культури України з вимогою призначити перевірку викладених у моєму зверненні фактів. Міністерство створило комісію з перевірки, на цей період Тетяну Сосновську відсторонили. В день початку роботи комісії виявилось, що головного зберігача музею Марію Савчук, яку призначили виконувати обов’язки гендиректора, звільнили. Заднім числом, нібито за прогул, хоча людина була на лікарняному. Наказ підписала заступниця директора з господарських питань Тетяна Белова, не зважаючи на те, що її повідомляли, про хворобу головного зберігача. Цікаво, що факт своєї поінформованості про хворобу Марії Савчук, з переляку, в присутності членів комісії міністерства, був визнаний Беловою!

Саме ці події, на думку керівника державної установи, за порадами її численних юрисконсультів, і є «рейдерським захопленням музею». Тому хочу звернутись до Тетяни Сосновської, щоб вона таки збагнула, що є людиною, найнятою державою виконувати певні функції, здійснювати управління науковою і культурною установою. Саме за це їй платять гроші. І, оскільки вона це робить вкрай непрофесійно, її відсторонено. Міністерством призначено комісію, яка має перевірити вказані факти. Якщо нічого приховувати, то потрібно з нею працювати. Показати, на якій підставі було мене звільнено. Пояснити, хто прийняв рішення провести дорогу експертизу мого власного  записника, назвавши його офіційним документом, щоб довести, що нібито я намагалась ввести в оману адміністрацію музею цими записами. І, до речі, музей сплатив за експертизу мого записника майже 40 тисяч грн. І це в установі де протікає дах, відсутня елементарна техніка, вичовгана підлога і т. д.

Подібних запитань дуже багато. Як і проблем, які потрібно зараз дуже швидко вирішувати. Проте, в музеї навіть після всіх випробувань, які він пройшов з Тетяною Сосновською є кадровий потенціал для вирішення подібних проблем.

 

Заступник голови Первинної профспілкової організацій

Національного музею історії України

Олена Іванова

Від admin