ВІДНАЙДЕНА УНІКАЛЬНА СРІБНА ІКОНКА БОГОРОДИЦІ, ЯКА ЙМОВІРНО НАЛЕЖАЛА ГЕТЬМАНУ МАЗЕПІ!
Атрибуція Державного історичного музею у Москві: Ікона Богоматері з дитятком Христом. Україна. Батурин. 1697 рік. 12,9 на 15,6 см. Срібло, позолота, чеканка, різьба, лиття. Інвентарний номер ОК 7261.
Відомо, що гетьмана Іван Мазепа дбав про захист православної Церкви та був її великим благодійником. Він видав багато універсалів, які підтверджували старі або ж надавали нові маєтності для усіх монастирів України. Підраховано, що на кошти гетьмана збудовано, відновлено та реставровано близько 40 православних святинь, серед яких у Києві – Києво-Печерська та Софіївська лаври, Межигірський, Кирилівський, Пустинно-Миколаївський, Братський Богоявленський та Михайлівський Золотоверхий монастирі.

Окрім того, Іван Мазепа давав гроші на будівництво і утримання храмів у Полтаві, Чернігові, Білій Церкві, Лубнах, Глухові, Переяславі, Ніжині, Козельці, Прилуках, Бахмачі та Батурині. У соборі Воскресіння при Гробі Господньому в Єрусалимі й до цього часу зберігається та використовується при урочистих молебнях дорогоцінний антимінс (срібна плита) подарований Мазепою.


Автор знахідки: Тарас Чухліб

Від admin