Історія Книжкового ринку сягає далеких радянських часів, коли більшість книг неможливо було придбати без певних знайомств та зв`язків.

От тоді й знайшлись люди, які, ризикуючи потрапити до в`язниці, організувались у такий собі «клуб любителів книги».

Спочатку вони збирались по вихідних днях біля станції швидкісного трамваю «Польова», де обмінювались книгами. Потім, в період «інтелектуального дефіциту», з`явились «чорні книготорговці», які продавали те, на що був попит.

У далекому 1989році, «клуб» по неформальному узгодженні з владою «переїхав» у парк на вул.Фрунзе. Після будівництва нічного клубу «FreeDom» у 1995 році книгарі були вимушені переїхати на пустир біля м.Почайна, туди, де зараз речовий ринок, а через два роки на пустир з іншої сторони метро, де знаходиться й понині.
Весь цей шлях переїздів та переміщень у просторі був незаконним та тримався виключно на плечах ініціативних груп любителів книг.

І тільки в далекому 1997 році 1 березня відбулась офіційна реєстрація ТОВ «Книжковий ринок», яке знаходиться за адресою м.Почайна, вул.Вербова, 21 і по сьогоднішній день.
На торгівельних місцях можна знайти літературу на будь-який смак: від книжечок для самих маленьких читачів, до професійної літератури будь-якого фахового спрямування.
На цьому місці книгарям теж не було скучно.

Спочатку був засипаний щебінь, і торгівля книгами йшла з палаток та машин тільки у вихідні дні. Ті, хто торгував гуртом, працювали цілодобово. Потім постелили асфальт, після чого поставили три торгівельні павільйони, і ринок почав працювати щодня.
Та найбільше запам`яталась реконструкція 1997 року. Тоді адміністрація ринку пропонувала зробити реконструкцію і поставити торгівельні магазинчики-бутіки. Серед підприємців пішли суперечки.

З`явилась ініціативна група найбільш активних підприємців, в яку входив я, Олександр Ляскович і ще декілька підприємців. Очолив ініціативну групу Борислав Береза, і нам таки вдалось відстояти «формат ринку».

Та тепер для Книжкового ринку знову настали важкі часи. За ці 23 роки у ТОВ «Книжковий ринок» декілька разів змінювались власники, поки восени 2019 року його не купили знову, і товариство не перестало існувати як юрособа взагалі.

Тепер на цій території планують звести черговий Торгівельно-розважальний центр. На місці книжкового ринку.

На місці, де вбивають інтелект. На місці, де буде кладовище знань…. Тепер це буде не місце інтелектуального розвитку, а місце для шопінгу та розваг.
Кияни, та українці!

Зараз ми з Владислав Трубіцин та Олег Кузовкин входимо в ініціативну групу по створенню Громадського об`єднання на захист і збереження Кижкового ринку.

Якщо вам не байдуже на майбутнє інтелектуального розвитку ваших дітей – допоможіть зберегти Книжковий ринок- центр інтелекту України!

Приєднуйтесь до нас в боротьбі і за інтелектуальне майбутнє нас і наших дітей!
З повагою Ляскович О.В.

Від admin