У всі часи Одеса приваблювала собою багатьох наукових і творчих діячів.
Одним з, хто був закоханий в Південну Пальміру і приїжджав сюди неодноразово, був Олександр Купрін. 7 вересня 2020 року, виповнюється 150 років з дня народження відомого письменника. Перший раз Купрін приїхав до Одеси Навесні 1897 році. Після – повертався неодноразово.
У різні роки зупинявся у журналіста Вольського на перетині Олександрівського проспекту і Троїцької, потім у художника Заузе на дачі, що на 14 ст. Фонтана та на перетині Софіївській та Ольгіївській. Найбільш відомою і останньою адресою, де жив Олександр Купрін, є Маразлієвська 2, звідки в 1910 році разом з сім’єю переїхав до Санкт-Петербурга. Одеса назавжди залишилася не тільки в серці письменника, але й у багатьох творах, які були написані саме у цьому місті. Саме в Одесі були написані такі відомі твори, як «Гранатовий Браслет» та «Гамбрінус», які люблять і читають і досі.
В експозиції історико-краєзнавчого музею представлена фотолистівка Олександра Купріна з собакою, давньої породи меделян, якого письменник взяв з царської псарні в Гатчино. Собаку було названо Сапсан, і він став прототипом для головного героя однойменного оповідання. Пізніше таке фото було подароване Івану Буніну.

Від admin