Китайські вчені виявили під час розкопок три м’ячі зі шкіри, які були виготовлені, імовірно, в період XII-X століть до н.е. Таким чином, підкреслюють дослідники, мова може йти про найдавніші м’ячі, коли-небудь знайдені на території Євразійського континенту.

Фахівці вважають, що дані предмети застосовувалися для спортивних ігор, які споріднені сучасному кінному поло. Втім, прямих доказів цієї версії у вчених немає. А ось в якості непрямого підтвердження цього припущення можуть послужити знайдені там же вигнуті палиці, хоча впевненості в тому, що дані палиці використовувалися в якості ключок, у вчених немає.

На даний момент найдавнішим згадкою про ігри з використанням м’яча на території Євразії вважається фрагмент «Одіссеї» Гомера, яка була написана в VIII столітті до н.е. А от найстарший із знайдених коли-небудь м’ячів датується 200-м роком до н.е. У той же час науці відомі і більш давні знахідки. Наприклад, в Центральній Америці та Африці знайдені свідчення ігор з м’ячем, що датуються XII століттям до н.е.

Фото: wikimedia.org

Від admin