Цієї осені Національний музей Голодомору-геноциду презентує відразу два інклюзивні проєкти: освітню програму та адаптовані екскурсії для незрячих «Дотик на пам’ять» та сайт «Доступний сайт — доступний музей».

У рамках проєкту «Дотик на пам’ять» команда Музею Голодомору адаптувала освітнє заняття та екскурсію. Протягом 4 місяців музейники навчалися працювати з незрячими, адаптовували музейний продукт та простір разом з експертами у сфері інклюзії та доступності.

Вперше в Україні незрячі та слабозорі зможуть «побачити» архівні фото, зроблені у 1932–1933 роках, прослухати унікальні свідчення очевидців Голодомору, ознайомитись із архівними документами шрифтом Брайля та дослідити територію музею за допомогою тактильних макетів. Також екскурсія включає аудіодескрипції меморіальних об’єктів.

«Історію Голодомору повинен знати кожен, особливо діти та підлітки, щоб не потрапляти під вплив пропаганди в інтернеті», — поділилася враженнями Людмила, яка з сином Олексієм завітала на пробну екскурсію та освітнє заняття.

Під час освітнього заняття Музей знайомить зі світлинами 1930-х років, допомагає дізнатись історію австрійського інженера Александра Вінербергера та фотографа з Донеччини Марка Залізняка, оглянути тактильні зображення, створені на основі їхній робіт.

Лекції для співробітників музею, які розробили проєкт, проводили тифлопедагогиня Ольга Свєт та фахівець з питань  інклюзії Євген Свєт, а також представниці ГО «Культурні географії» Валерія Карпань і Марина Хрипун. Для того, щоб ділитися набутими знаннями із колегами з інших культурних інституцій, музейна команда запустила вкладку «Доступність» на офіційному сайті музею, а також записала освітні відео для Ютюб-каналу.

Окрім того, цьогоріч команда музею адаптувала офіційний сайт відповідно до міжнародних стандартів вебдоступності. Кожен охочий, в тому числі люди з інвалідністю та літні люди, матимуть комфортний доступ до інформації про музей, його тему, а також освітні заходи.

За необхідності тепер можна буде змінювати кольорову гаму та розмір шрифтів, що полегшить знайомство з інформацією для людей з порушеннями зору. Для незрячих відвідувачів до кожного зображення на сайті додано альтернативний текст та описи історичних фотографій, а усі сторінки та посилання сайту стали доступним для скрінрідерів (програм зчитування з екрану).

До роботи над проєктом була залучена команда ІТ-тестувальників з інвалідністю Inclusive IT, які є фахівцями з вебдоступності.

Від admin