ПРЕЗИДЕНТ ПОЧУВ SOS
від Волинського музею-скансен, яке було надіслано йому у відкритому листі №1-3/46 від 27.10.2020 року.
За підписом заступника Керівника Офісу Президента України К.Тимошенка надійшла лаконічна відповідь, (№41-01/167 від 19.11.2020р.), що наше «звернення… стосовно надання фінансової допомоги Музею історії сільського господарства Волині надіслано за належністю до Кабінету Міністрів України та Волинської ОДА для розгляду, вжиття у разі необхідності заходів реагування та інформування Вас про результати».
Не забарилась відповідь і від облдержадміністрації за підписом заступника Голови ОДА Анатолія Костика. Не буду переказувати весь зміст, який готували в управлінні культури, з питань релігій та національностей. Але якщо, хто призабув історію багаторічного діалогу між обласною радою і музеєм, то у листі дуже чітко про це нагадується. Що рішенням сесії обласної ради від 10.02. 2016 року №2/28 було прогнозовано обсяг фінансової допомоги музею на 2020 рік в сумі 1110, тис. гривень. Однак, пізніше, найрозумніші «патріоти України» вирішили, що Музей-скансен і сам зможе прожити на госпрозрахунку, заробляючи собі на екскурсійних послугах, катання на конях, варениках, проводити біокорекцією енергетики, стрільби з лука, зняттям порчі, організацією ночівлі на запашному сіні тощо. На засіданні Постійної комісії з бюджету і фінансів (М.Імберовський) вирішили забрати у Музею 50% фінансової дотації. Рішили і дружньо провели рішенням сесії від 20.03. 2020 року №30/4 внесли зміни, за яким скорочено музею 555 тис. гривень.
Тобто, в час пандемії коронавірусу COVID-19, Музей прирекли до занепаду і закриття. А що ж куратори музею, обласне управління культури, за мовчазної згоди яких і була здійснена та розправа?
Так ось, читаємо далі у пояснені цього питання, що «станом на 01.11.2020 року вільні залишки обласного бюджету розподілені повному обсязі, а виконання дохідної частини обласного бюджету становить 94,3 відсотка, що за вимогами статті 78 Бюджетного кодексу України не дає підстав для розподілу додаткових ресурсів».
Тобто, як каже народна приказка: «Не тратьте куме сил, спускайтесь на дно…». Тоді цікаво, чи «затягнули паски» і чиновники ОДА, і очільники обласної ради? Чи вони наперед поділили фінансовий пиріг «в повному обсязі»?
Я б і не звертався до Президента України, не волав би «SOS!», коли б більшу половини свого життя не віддав би музейній справі. Коли б понад 40 років не будував, споруджував і оформляв не тільки Музей історії сільського господарства Волині, а й скансен. А це – діюча експозиція, ціле етно-село, «Козацький зимівник» на 17 гектарах, поруч з обласним центром, із ставком і млинком.
-У вас не гірший музей як у Пирогово,- зробив нам комплімент режисер фільму «Шлях поколінь» Володимир Сидько, коли наприкінці листопада цього року у скансені знімали кіно. -А головне, що він діючий. У вас в кожній хаті можна натопити піч, розпалити грубку, зварити їжу на плиті. Мої артисти навіть захотіли тут ночувати, така аура їм припала до душі.
Та зовсім інша «аура» в чиновників та очільників обласної ради, які забули передбачення німецького поета А.Гріфіуса: «Розграбований і знищений культурний спадок – найгірше лихо, якого може зазнати людство».

Від admin