А як святкував Різдво гетьман Богдан Хмельницький?
Інформацію про це можна почерпнути з монографії Юрія Мицика «Чигирин – гетьманська столиця», яка написана на основі потужної джерельної бази. Сам Ю.Мицик є священнослужителем, тому, згадуючи про події з життя Б.Хмельницького, він звертає увагу на деталі, пов’язані з різними релігійними святами, у тому числі і з Різдвом.
Аналізуючи хронологію переміщень гетьмана у 1648 – 1657 рр., Ю.Мицик відзначає, що це свято Б.Хмельницький прагнув відмічати вдома у родинному колі, як того і вимагала віковічна традиція. Але державні справи не давали йому забагато вільного часу. Можна помітити, що або напередодні, або відразу після свята гетьман приймав послів, видавав універсали, писав листи.
Особливим для Б.Хмельницького стало Різдво 1656 р. За традицією він провів це свято вдома. А вже після його завершення і святок гетьман видав свою дочку Катерину заміж за Данила Виговського, брата генерального писаря Івана Виговського. На весіллі було чимало іноземних послів та старшини. Був там і київський митрополит Сильвестр Косів, який вінчав молодих, і пробув у Чигирині цілий тиждень.
Отже, як бачимо, для Б.Хмельницького Різдво було перш за все сімейним святом. Хоча бувало, що на заваді ставали державні справи.

Від admin